Wat is werken in de cloud?

In dit artikel lees je wat werken in de cloud is en welke voordelen en nadelen werken in de cloud heeft.
14 dec

Wat is werken in de cloud?

Volgens de meeste recente publicatie van het CBS werkte 66% van MKB bedrijven in 2021 in de cloud, maar wat is werken in de cloud precies? In dit artikel leggen we je uit wat werken in de cloud is en welke voor – en nadelen er zitten aan deze online werkplek.

Werken in de cloud betekent dat jouw applicaties en bestanden niet op de harde schijf van je eigen computer staan maar ergens online zijn opgeslagen. Jouw bestanden staan ergens veilig op servers van grote datacenters. Met een werkplek in de cloud kun je van elke plek en vanaf elk apparaat bij je bestanden. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een computer en een werkende internetverbinding.

Voordelen van werken in de cloud

Het grootste voordeel van de cloud is dat je je programma’s en bestanden vanaf iedere computer kunt benaderen. Stel dat je niet werkt in de cloud en je laptop raakt beschadigd of wordt gestolen?! Dan ben je alle informatie die erop staat kwijt. Niet alleen moet je hierdoor een hoop werk verzetten om bestanden terug te krijgen, je loopt ook een risico dat er bedrijfsinformatie ‘op straat’ komt te liggen.

Dat brengt ons meteen op het tweede voordeel van de cloud. Van data die in de cloud staat kan automatisch een back up gemaakt worden. Hierdoor zal er nooit waardevolle informatie verloren gaan. Mocht er onverhoopt iets met je laptop gebeuren dan kun je met je nieuwe laptop weer bij dezelfde informatie als voorheen.

Het derde voordeel is dat werken in de cloud het makkelijker maakt om als organisatie te groeien. Door bestanden lokaal op te slaan ben je altijd afhankelijk van de opslagcapaciteit van je computers en/of servers. Door gebruik te maken van een cloud oplossing ben je niet beperkt door beschikbare opslagcapaciteit en hoef je geen onderhoud aan een netwerk uit te voeren. Dit gebeurt namelijk door netwerkbeheers die werkzaam zijn in de datacenters.

Het laatste voordeel is dat deze manier van werken jouw organisatie kosten bespaard. De cloud biedt je niet alleen een besparing doordat je geen IT’er in loondienst hoeft te nemen maar bespaar je ook op andere kosten. Omdat de cloud het mogelijk maakt vanaf iedere locatie te werken zijn medewerkers flexibeler. Hierdoor hoeven er bijvoorbeeld minder reiskosten te worden gemaakt en uit onderzoek blijkt dat het ziekteverzuim lager is bij bedrijven die werken in de cloud.

Groot voordeel is dat je door werken in de Cloud ook altijd meegaat in de laatste features en updates. Je omgeving wordt automatisch bijgewerkt naar de laatste versie en nieuwe functionaliteiten worden automatisch uitgerold.

Nadelen van werken in de cloud

Uiteraard zitten er ook nadelen aan het werken in de cloud. Die wegen niet op tegen de voordelen maar we noemen ze hier wel.

Het grootste nadeel is dat om in de cloud te kunnen werken een (stabiele) internetverbinding essentieel is. Zonder internet kun je je bestanden namelijk niet benaderen. Een goede internetlijn en/of goed WiFi netwerk is daarom een vereiste als je in de cloud wil gaan werken.

Het tweede nadeel is dat je afhankelijk bent van jouw cloud partner. Je hebt er als bedrijf geen zicht op hoe vaak er onderhoud plaatsvindt en hebt geen controle over doorlooptijden van storingen. Voor Cloudcarrier is dit nadeel verwaarloosbaar. Wij zijn Google Cloud partner en hebben altijd een werkende cloudomgeving.

Het derde nadeel is dat een er een heel klein percentage aan applicaties bestaat die niet (goed) werkt in de cloud. 9 van de 10 keer zijn dit applicaties waarbij met zware bestanden wordt gewerkt zoals video editing programma’s. In de praktijk is dit geen belemmering om in de cloud te gaan werken maar wordt er voor een hybride oplossing gekozen.

Meer weten over werken in de cloud?

De voordelen die de online werkplek met zich meebrengt wegen veel zwaarder dan de nadelen. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of overweeg je de overstap te maken naar de cloud? Neem dan contact met ons op via info@cloudcarrier.nl of bel met 088 25 22 010 dan beantwoorden we jouw vragen graag.

Wil je zelf ervaren hoe het is om in de cloud te werken? Dan kun je een maand op proef gebruik maken van onze Google Workspace oplossing. Werk je al in de cloud maar ben je op zoek naar goede apparatuur om online te vergaderen? Kijk dan eens naar onze Google Meet hardware!