Wat is Google Drive?

Google Drive | Google Workspace
23 jun

Welke voordelen biedt Google Drive?

Waar sla jij je bestanden op? Als het antwoord is dat je je bestanden op je eigen computer opslaat dan is het raadzaam om dit artikel te lezen. Na het lezen van dit artikel zal je ontdekken dat er een veel handigere manier is om bestanden op te slaan; met Google Drive. 

Wat is Google Drive?

Met Google Drive kun je online bestanden opslaan, bewerken en delen. In plaats van bestanden opslaan op je eigen computer, worden bestanden opgeslagen in de cloud. 

Deze manier van opslag maakt het mogelijk om overal en altijd toegang te hebben tot al jouw bestanden. Zelfs als je niet op je eigen computer werkt. Bestanden zijn namelijk te benaderen vanaf elk apparaat die verbonden is met het internet, dus niet per se vanaf je eigen computer. Dit kan een laptop of een desktop computer zijn, maar bijvoorbeeld  ook vanaf je mobiele telefoon.

Hoe werkt het?

Google Drive is een cloud opslagdienst. Maar wat is dan ‘de cloud’? De cloud is niet meer dan een externe opslagdienst. In plaats van dat bestanden worden opgeslagen op de harde schijf van je computer, worden bestanden centraal opgeslagen in een datacenter. In het geval van Google Drive is dat een datacenter van Google. 

Als je gebruik wilt maken van deze cloud opslagdienst dan wordt deze gekoppeld aan je Google account. Zodra deze koppeling is gemaakt, is Google Drive zichtbaar in jouw verkenner. Je kunt hier je (google) documenten, spreadsheets, foto’s en presentaties opslaan net als je dat op je harde schijf zou doen. 

Net als de harde schijf in je computer kun je mappen aanmaken om je bestanden in op te slaan. Navigeren door folders en bestanden heen gaat net zoals dat je navigeert door de bestanden van je eigen computer.

Bestanden en mappen delen

Het delen van bestanden en mappen is waar je als gebruiker het meeste voordeel van hebt ten opzichte van het lokaal opslaan van bestanden op je harde schijf. Via een administrator panel is het mogelijk om vooraf te bepalen welke persoon toegang heeft tot welke bestanden en mappen. 

Het is echter niet nodig om de administrator rol te hebben om mappen en/of bestanden met anderen te delen. Met één simpele handeling kun je zelf bepalen met wie je een map of bestand deelt. Op welke manier je dit kan doen en hoe je bepaalt wie er wat mag doen (lezen of bewerken) lees je in ons blog artikel: “(Tijdelijk) bestanden delen met Google Drive

Waar kan ik Google Drive aanschaffen?

Opslag in de cloud (Drive) is onderdeel van Google Workspace waarover je in de blog “Wat is Google Workspace?” meer kunt lezen. Maar Google Drive kan ook apart worden gebruikt. Tot 15 GB opslagruimte is het gebruik van deze cloud opslag gratis. 

Je kunt bij Cloudcarrier een licentie aanschaffen. Wij zijn officieel Google Workspace partner.

Google Drive voor zakelijk gebruik

Welke voordelen biedt het voor zakelijk gebruik ten opzichte van de gratis versie? 

“ In 2020 maakte 53 procent van de bedrijven gebruik van betaalde cloud-diensten” (bron: CBS). De voordelen van het zakelijk gebruik van deze clouddienst zijn uitgebreidere beveiligings- en beheerfuncties, bijvoorbeeld Google Vault en geavanceerd eindpunt beheer. 

Meer weten?

Cloudcarrier is officieel Google Workspace partner. We kunnen je daarom alles vertellen over het gebruik van Google Drive. Je kunt ook bij ons terecht inzake migratie vraagstukken of andere functionaliteiten van Google Workspace. Je kunt ons bereiken door te bellen met 088 25 22 010 of te mailen naar info@cloudcarrier.nl