Het nieuwe OS X Yosemite

Apple heeft deze zomer een nieuwe versie van haar desktop besturingssysteem OS X uitgebracht. Het nieuwe versie nummer is OS X 10.10 en heeft de naam Yosemite gekregen.

Wij zijn op kantoor enthousiaste gebruikers van Yosemite. In navolging van het besturingssysteem iOS 7 voor iPhone en iPad heeft heeft ook Yosemite een make-over gekregen. Het uiterlijk van het systeem is volledig op de schop gegaan. Wat meteen opvalt is dat 3D-effectjes en schaduwen zijn vervangen voor platte iconen en dat veel gebruik wordt gemaakt van transparantie. Het dock lijkt nu sterk op dat van de iPhone en iPad met de bekende blur.

Mocht je willen upgraden lees dan eerst waar je allemaal op moet letten: upgrade niet zomaar naar OS X Yosemite!

design, apple, yosemite

Naast het uiterlijk zijn er ook veel andere dingen verandert, met name met het oog op de productiviteit.

Spotlight

Spotlight, het wonder zoekveld in OS X, is nu nog prominenter aanwezig. Met Spotlight kon je altijd al heel snel vinden wat er op je Mac aanwezig was, maar nu zoekt Spotlight ook op het internet door in bijvoorbeeld Wikipedia, de iTunes Store, nieuws websites en Apple Maps.

apple, spotlight

Notification Center

Wat ook meer is gaan lijken op iOS is het Notification Center. Hiermee zag je al geplande activiteiten en nieuwe e-mails. In Yosemite kan je dit nu verder uitbreiden met bijvoorbeeld een rekenmachine widget, een aandelen overzicht en andere widgets die je kunt downloaden uit de Mac App Store.

Continuity

Misschien wel de grootste vernieuwing is dat iPhones en iPads (draaiend op iOS 8 of hoger) steeds meer gaan samenwerken met Macs. Onder de naam Continuity vallen verschillende functies die ervoor zorgen dat je steeds kunt doorwerken op het apparaat wat je op dat moment gebruikt.

handoff, apple

Handoff

Stel je voor dat je een verslag aan het schrijven bent op je iMac, maar onderweg naar je vergadering verder wilt gaan op je iPad. Of misschien ben je op je iPhone aan een e‑mail begonnen, maar wil je verder typen op je Mac. Handoff maakt dat mogelijk. Als je Mac en iOS-apparaten dichtbij elkaar zijn, kunnen ze projecten waar je aan werkt automatisch aan elkaar doorgeven. Op je tweede apparaat verschijnt dan een symbool van de laatste app die je gebruikt hebt op je Mac in het Dock en op je iOS-apparaat op het vergrendelde scherm (en links in multitasking). Je kunt gewoon klikken of swipen om verder te gaan waar je gebleven was, zonder bestanden te zoeken. Gebruik Handoff met Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Kaarten, Berichten, Herinneringen, Agenda, Contacten en andere ondersteunde apps van derden.

Instant Hotspot

Geen Wi-Fi? Geen probleem. Met Instant Hotspot kan je Mac op afstand de persoonlijke hotspot op je iPhone activeren als de apparaten dichtbij elkaar zijn. Je selecteert gewoon je iPhone in het Wi-Fi menu op je Mac (of iPad) en je bent binnen een paar tellen online. En je kunt je iPhone gewoon in je jas of tas laten zitten. Als je Mac verbonden is met een hotspot, wordt de signaal- en batterijsterkte van je iPhone bovenaan in het Wi-Fi menu getoond. Stop je met internetten, dan wordt de hotspot automatisch gedeactiveerd om de batterij te besparen. De volgende keer dat er geen Wi-Fi signaal is, vraagt je Mac of je opnieuw je hotspot wilt gebruiken. Je hoeft dan alleen op ’OK’ te klikken om verbinding te maken. Let wel op dat je behoorlijk snel door je databundel kunt gaan als je hier niet op let. Een Mac kan veel meer data uit je bundel gebruiken dan een iPhone of iPad.

hotspot, hero, apple

AirDrop

Met AirDrop kun je eenvoudig bestanden delen tussen Mac-computers. En met Yosemite nu ook tussen Macs en iOS-apparaten. Met een paar klikken verstuur je een bestand op je Mac via AirDrop naar een Mac of iOS-apparaat in de buurt. Erg handig als je een document wilt delen met een collega in de kamer naast je. Of een presentatie met een klant die tegenover je zit.

SMS

Met OS X Yosemite en een iPhone met iOS 8 kun je met je Mac SMS berichten versturen en ontvangen. Dus als vrienden je een SMS versturen (en dan maakt het niet uit wat voor telefoon ze hebben), kun je jouw Mac of iPhone gebruiken om te reageren. Alle berichten die op je iPhone verschijnen, worden ook op je Mac weergegeven.

cloudcarrierBen je helemaal enthousiast geworden over OS X Yosemite en wil je upgraden? Er zijn een aantal dingen waar je eerst op moet letten, lees daarvoor ons blog bericht hierover: “Let op upgrade niet zomaar naar OS X Yosemite