Nieuwe Macs met M1-chip

Apple M1-chip SoC

De ontwikkeling van de M1-chip

Apple heeft de stoute schoenen aangetrokken en is eind vorig jaar met een eigen ontwikkelde computerchip gekomen. Waar Intel inmiddels zijn releasedatum van de 7 nanometer chip meerdere keren heeft uitgesteld, heeft Apple het heft in eigen handen genomen. Dit hebben zij gedaan door de revolutionaire 5 nanometer M1 chip te ontwikkelen. Apple is een eigen M1 chip gaan ontwikkelen waarmee zij niet meer afhankelijk zijn van de ontwikkelingen van Intel. Eind 2020 is Apple gekomen met de M1 chip die speciaal is ontwikkeld voor de MacBook Air, MacBook Pro, iMac en de iPad Pro. Maar wat maakt de M1 chip nou zo speciaal? De 3 pijlers staan hieronder uitgewerkt.

Apple M1 System on a Chip (SoC)

De nieuwe M1 chip zorgt voor een betere batterijduur

Herken je het probleem dat je tijdens je werkzaamheden plotseling je laptop moet opladen? Dit is mede door de nieuwe M1 chip nu echt verleden tijd. De nieuwe M1 MacBooks beschikken over een verbeterde batterijduur. Je MacBook gaat 15 uur mee bij het gebruik van draadloos internet. 

De 8-core CPU in de M1 chip is zo ontworpen dat deze topprestaties kan leveren die niet ten koste gaat van de batterijduur. Als je de MacBook M1 vergelijkt met de allernieuwste Intel i5 chip, dan levert de nieuwe chip van Apple aanzienlijk betere prestaties op elk stroomniveau. Bij normaal gebruik is de MacBook M1 tot twee keer sneller dan de CPU van de Intel chip.

Kortom: de kracht van de nieuwe M1 chip zorgt ervoor dat jij de hele dag gebruik kan maken van je MacBook zonder op te laden.

De M1 chip levert krachtigere prestaties

De M1 chip is in structuur kleiner geworden, maar in daden zijn zij gegroeid. De MacBook die alles kan bevat nu geheugen dat onvoorstelbare dingen mogelijk maakt. De M1‑chip heeft tot 16 GB supersnel centraal geheugen dat efficiënt over de CPU, GPU en Neural Engine verdeeld wordt. Dit zorgt ervoor dat alles moeiteloos verloopt en jij zorgeloos aan het werk kan!

Apps op de nieuwe Mac met M1 chip

De langverwachte feature van Apple is dan eindelijk daar. iPhone en iPad apps kunnen nu ook op de M1 MacBooks gebruikt worden. Hierdoor heeft de Mac een enorme uitbreiding aan mogelijke apps. 

Gelukkig wordt er met alles rekening gehouden en heeft Apple een systeem ontwikkeld dat apps die alleen ondersteund worden door de Intel processors ook beschikbaar zijn voor de M1 Macs. Met dit systeem (Rosetta 2) is het mogelijk dat de Intel apps ook op de M1 Macbook gedraaid worden. Gelukkig voor de gebruikers lever je niets in om deze apps te gebruiken op de MacBook. Alle apps zullen blijven werken zoals je gewend bent, met daarbij dus de mogelijkheid om ook iPadOS/iOS apps op jouw MacBook te draaien.

Wat betekent dit voor jou?

Hoewel de M1 Macs in uitstraling niet of nauwelijks veranderd is, heeft het systeem revolutionaire stappen gemaakt. Naast de betere prestaties, langere batterijduur en de mogelijkheid tot de iOS apps biedt de M1 nog veel meer. De kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van het besturingssysteem van de iPhone en iPad breidt zich nu ook uit naar de MacBook en iMac. De ontwikkelaars hebben het over een nieuw tijdperk voor de MacBook/iMac, waarbij Apple’s eigen ontwikkelde chip veruit de beste prestaties geeft die ze ooit hebben ontwikkeld. Met een unieke combinatie van uitstekende prestaties, krachtige features en ongelooflijke efficiëntie is Apple wederom de concurrentie een stap voor.

Wij zijn officieel reseller van Apple hardware, met meer dan 15 jaar ervaring met Apple apparatuur! Zakelijk bestellen van Apple apparatuur? Bel of mail ons voor een vrijblijvend advies. Uiteraard beheren wij je nieuwe Apple M1 Mac ook.

Een diepe duik in de M1-chip

SoC (software on chip)

De nieuw ontwikkelde M1 chip is de eerst system on a chip (SoC) voor de Mac. De SoC bestuurt de laptop of computer vanuit één chip. Voorheen had Intel naast zijn i7 en i9 chip andere componenten nodig om de laptop en computer te laten functioneren. Door de ontwikkeling van Apple zijn nu alle componenten die de laptop of computer nodig heeft op 1 chip verwerkt. Hierdoor vallen de schakels tussen verschillende componenten weg waardoor de snelheid en de efficiëntie verbeterd wordt.

Een geruisloze MacBook

De titel zegt het al, de nieuw ontwikkelde M1 MacBook Air wordt geleverd zonder ventilator. De nieuwe apparaten creëren veel minder warmte waardoor een ventilator overbodig is geworden. De hitte die nu nog ontstaat, wordt afgevoerd door een aluminium koelelement. 

Voor de MacBook Pro is de ventilator nog steeds van toepassing. Bij langdurig zware belasting zal de ventilator in dit systeem aanslaan en het systeem koelen.

Mac M1 prestaties

Voor de techneuten

De M1 chip is de eerste computerchip die gemaakt is met de allernieuwste 5-nanometer procestechnologie. Deze chip bevat het verbluffende aantal van 16 miljard transistors (versterkt schakelelement) en dat is meer dan ooit in een Apple chip. M1 heeft de snelste CPU-core ter wereld van alle silicon-chips met een laag stroomverbruik, levert ’s werelds beste CPU-prestaties per watt, heeft de snelste geïntegreerde graphics ooit in een computer en levert met de Apple Neural Engine revolutionaire prestaties voor machine learning. De M1 zorgt dat de CPU tot 3,5 keer sneller is, de GPU tot 6 keer sneller en machine learning tot 15 keer sneller is, en een langere batterijduur. Al deze prestaties werken bij aan de het versnellen van de processen die op het apparaat verricht moeten worden. Door de aanzienlijke verbetering in prestaties en efficiëntie is de M1 de grootste sprong ooit in een Mac.

Conclusie

Apple heeft met het ontwikkelen van de eigen M1 chip een revolutionaire stap gezet. Het is het begin van een transitie naar een nieuwe generatie chips die specifiek voor Apple apparaten is ontworpen. Hierdoor neemt Apple zelf de controle over de productie van haar processoren en zullen deze met de strenge kwaliteitseisen die Apple voor de productie van al haar producten eist, worden geproduceerd.