Apple brengt Monterey 12.3 uit, Cloudcarrier raadt aan nog even niet te upgraden!

Monterey 12.3 is vrijgegeven door Apple, maar Cloudcarrier raadt aan niet meteen te upgraden! Als onderdeel van de voorbereiding op de release van macOS Catalina 10.15 in juni 2019 kondigde Apple al aan dat toekomstige versies van macOS geen Python 2.7 zouden bevatten. Met de release van Monterey is dit een feit geworden. Vanaf Monterey 12.3 is Python 2.7 is niet langer onderdeel van macOS. 

Apple beheerders gebruiken Python 2.7 al sinds macOS 10.8 als programmeertaal. Deze beheerders gebruiken Python als een manier om bepaalde apparaatbeheer functies te automatiseren. Buiten de toepassingsmogelijkheden voor Apple beheer wordt Python van oudsher ook gebruikt in tal van applicaties. Vooral bij gebruikers is Python geliefd voor het parsen van datastructuren zoals JSON en XML. Dat komt omdat dit veel beter functioneert dan alternatieve shell-scripting talen zoals bash en zsh.

Waarom faseert Apple dit uit in de upgrade naar Monterey 12.3? 

De Python Software Foundation was oorspronkelijk al van plan om Python 2 in 2015 stop te zetten. Op dat moment zei de groep dat er geen bugfixes of beveiligingspatches meer zouden worden gepubliceerd voor die versie van de taal. Echter werd de oorspronkelijke deadline van 2015 verschoven naar 1 januari 2020.

Programmeurs die gebruik maakten van Python 2 gebruikten werden wel aangespoord om over te stappen op Python 3 maar velen hebben deze overstap nooit gemaakt. De reden hiervoor is dat de Python 2 en Python 3 op diverse vlakken dermate verschillen, dat code geschreven in de ene niet betrouwbaar of zelfs helemaal niet zal worden uitgevoerd in de andere. Hierdoor was overstappen naar Python 3 voor veel programmeurs geen optie.

Is deze uitfasering verrassing?

Het is geen verrassing dat Python 2 na de upgrade naar Monterey 12.3 niet meer werkt. In 2019 heeft Apple al voor het eerst aangekondigd dat de ondersteuning voor Python 2 in toekomstige versies uitgefaseerd zou worden. Apple heeft uiteindelijk iets meer dan twee jaar gewacht om de uitfasering daadwerkelijk door te voeren en dat is met de upgrade naar macOS 12.3.

Sinds macOS 12.0.1 worden meldingen gegeven wanneer applicaties gebruik maken van Python. MacOS geeft een foutmelding dat de applicatie moet worden ge-upgrade en anders in toekomstige macOS upgrades niet meer zal werken.

Apple heeft macOS Monterey 12.3 vrijgegeven maar Cloudcarrier raadt klanten aan nog niet te upgraden!

Wat kun je hier aan doen of voorbereiden?

Applicatieontwikkelaars hebben de afgelopen 2 jaar al maatregelen getroffen om hun applicatie geschikt te maken zonder Python. Voor hen zal de impact dus relatief klein, zo niet nihil zijn. Sinds de aankondiging van Apple in 2019 heeft ook Cloudcarrier de afgelopen 2 jaar geen beheerders taken meer in Python geprogrammeerd. Hierdoor zal er geen impact op het apparaat beheer wat we voor onze klanten doen zijn.

Omdat continuïteit 1 van de 5 kernwaarden van Cloudcarrier is hebben we alle systemen hier de afgelopen jaren op voorbereid. Daar waar we klanten vaak wel aanraden altijd op de nieuwste versie van macOS te draaien, raden we klanten bij de upgrade naar Monterey 12.3 aan niet meteen te upgraden. Reden hiervoor is dat nu de versie daadwerkelijk is gereleased we alles systemen uit voorzorg nog een keer helemaal doorlichten. 

Kunnen klanten van Cloudcarrier upgraden naar Monterey 12.3?

Nee, de apparaat beheer tool van maakt het mogelijk voor Cloudcarrier voor al haar klanten de upgrade te blokkeren. Wij hebben dit gedaan meteen op het moment dat de Apple gisteren Monterey 12.3 heeft vrijgegeven. Mocht het gebeuren dat je toch de mogelijkheid krijgt om te upgraden, bijvoorbeeld omdat je een apparaat hebt wat we niet in beheer hebben, doe dat dan voorlopig nog even niet! 

Wanneer kan ik wel upgraden?

Cloudcarrier zal de nieuwste macOS versie grondig testen. Zodra wij dit hebben vrijgegeven zullen wij dit ook gefaseerd voor onze klanten doen. Wij voeren deze upgrade dan uit op locatie bij onze klanten om eventuele issues die toch nog ontstaan ter plekke op te kunnen lossen! 

Heb je vragen over de upgrade naar Monterey 12.3 of andere vragen met betrekking tot Apple beheer? Onze Apple Consultants beantwoorden deze graag voor je en zijn direct te bereiken op 088 25 22 010 of door te mailen naar [email protected]