De nieuwe mogelijkheden van macOS Sonoma

Apple-WWDC23-macOS-Sonoma-hero-230605
06 jun

macOS Sonoma introduceert een reeks krachtige verbeteringen, waaronder interactieve widgets, geavanceerde videovergaderfuncties, indrukwekkende Safari-updates, adembenemende screensavers, versterkte gamingprestaties op Macs met Apple silicon, geavanceerde workflows voor hybride werken, en verbeteringen in toegankelijkheidsfeatures, waardoor de gebruikerservaring op de Mac naar een hoger niveau wordt getild.

Verhoogde productiviteit met interactieve widgets

Widgets op de Mac zijn nu krachtiger en persoonlijker. Plaats ze direct op je bureaublad of open een handige galerie om al je favoriete widgets te vinden. Ze integreren naadloos met de achtergrond tijdens het werken in apps om niet af te leiden. Dankzij Continuïteit kunnen ook iPhone-widgets op de Mac worden gebruikt, en de widgets zijn nu interactief, waardoor je taken zoals herinneringen afvinken, media afspelen, en woningaccessoires bedienen direct vanaf je bureaublad kunt uitvoeren.

Slimmere videovergaderingen

macOS Sonoma brengt verbeterde functies voor videovergaderingen, waardoor effectieve presentatie en deling van werk in elke vergader-app mogelijk zijn. Het nieuwe ‘Presentator-overlay’-effect houdt je letterlijk op een hoger niveau, waarbij je als overlay op de gedeelde content blijft. Reacties met ballonnen, confetti, hartjes en meer kunnen worden toegevoegd aan je videostream, zelfs met handgebaren. De verbeterde schermdelingskiezer vereenvoudigt het delen van apps tijdens een videogesprek, waardoor je eenvoudig content kunt delen uit openstaande vensters.

Grote updates voor Safari

Safari, geprezen als de snelste browser, biedt nieuwe functies voor een nog aangenamere surfervaring op de Mac. De privémodus is sterk verbeterd voor extra bescherming tegen trackers en ongeautoriseerde toegang. Geavanceerde tracking- en vingerafdrukbeveiliging in de privémodus voorkomen dat websites je volgen of je identiteit achterhalen. Profielen helpen je om surfessies per onderwerp te scheiden, terwijl de mogelijkheid om met meerdere accounts in te loggen bij dezelfde website zorgt voor een soepele surfervaring. Safari ondersteunt nu ook het maken van web-apps die zich gedragen als gewone apps, met snel toegang via een speciale werkbalk tot je favoriete sites.

Prachtige nieuwe screensavers

macOS Sonoma introduceert adembenemende screensavers met slowmotionvideo’s van locaties over de hele wereld. Deze grafische en fotografische beelden worden getoond in thema’s zoals ‘Landschap’, ‘Aarde’, ‘Onder water’ en ‘Stadsgezicht’. Een nieuw inlogveld onder in het scherm geeft meer ruimte om de screensavers te tonen voordat ze naadloos overgaan in het bureaublad.

Nu kun je nog beter gamen op je Mac

Dankzij de kracht van Apple silicon zijn ongekende grafische prestaties mogelijk op elke Mac. Tientallen miljoenen Macs met Apple silicon kunnen nu veeleisende games met hoge kwaliteit, lange batterijduur en spectaculaire visuals draaien. Metal 3 en een speciale toolkit vereenvoudigen het proces voor ontwikkelaars om games over te brengen naar de Mac, waardoor de ontwikkeltijd aanzienlijk wordt verminderd. De nieuwe gamemodus zorgt voor een optimale gaming-ervaring met vloeiendere framerates en verminderde audio- en inputvertraging, geschikt voor alle games, inclusief de nieuwste en verwachte Mac-games.

Geavanceerde workflows om hybride en op afstand te werken

De geavanceerde media-engine in Apple silicon ondersteunt een krachtige modus voor Schermdeling in macOS Sonoma. Deze modus maakt snelle externe toegang tot hybride workflows mogelijk, met beperkte audiovertraging, hoge framerates en ondersteuning voor maximaal twee virtuele displays. Creatieve professionals kunnen veilig aan content werken op elke locatie, inclusief videobewerking in Final Cut Pro of DaVinci Resolve en het maken van 3D-animaties in Maya. De ondersteuning voor referentiekleuren maakt werken op afstand met kleurenworkflows mogelijk zonder speciale hardware.

Verbeterde toegankelijkheidsfeatures

macOS Sonoma bevat diverse toegankelijkheidsfeatures om de Mac beter aan te passen aan individuele behoeften. Gehoorbeperkingen kunnen worden aangepakt door gesprekken en media te beluisteren via een Made for iPhone-gehoorapparaat. Voor spraakbeperkingen is er ‘Live spraak’, waarmee gedachten kunnen worden getypt en voorgelezen tijdens gesprekken. Stembediening biedt fonetische suggesties bij het dicteren en bewerken van tekst. Berichten en Safari kunnen automatisch beelden met animaties onderbreken voor degenen die moeite hebben met het verwerken van informatie. Voor blinden of slechtzienden is het eenvoudig om de tekstgrootte aan te passen in alle Mac-apps, en Xcode in combinatie met VoiceOver biedt een toonaangevende schermlezer.

Overige updates in macOS Sonoma zijn:

Gestroomlijnde pdf’s: De verbeterde pdf-functionaliteit maakt het mogelijk om snel formulieren in te vullen dankzij de automatische aanvuloptie en slimme aanbevelingen voor ontvangers.

Inline-pdf’s in Notities: Pdf’s en gescande documenten worden in Notities nu op volle breedte weergegeven, en dankzij gekoppelde notities kunnen gebruikers snel een link naar relevante items toevoegen (zoals recepten of huiswerk).

Siri: Het is nu mogelijk om enkel “Siri” te zeggen om Siri te activeren.

Wachtwoorden: Je kunt nu een groep aanmaken om een set wachtwoorden te delen. Iedereen in de groep kan wachtwoorden toevoegen en bewerken om alles up-to-date te houden. En omdat de wachtwoorden via iCloud-sleutelhanger worden gedeeld, is alle informatie volledig versleuteld. Codes voor eenmalige verificatie die je ontvangt in Mail, worden voortaan automatisch ingevuld in Safari, zodat je makkelijker ergens veilig kunt inloggen zonder de browser te verlaten.

Berichten: Houd contact met je dierbaren door gebruik te maken van nieuwe stickers en verbeterde features als zoeken, antwoorden, groeperen en synchroniseren van Berichten in iCloud.

Herinneringen: Met slimme boodschappenlijsten in Herinneringen maak jij je wekelijkse bezoekjes aan de supermarkt stukken efficiënter. Bovendien kun je lijsten onderverdelen in secties, die je vervolgens horizontaal rangschikt met een nieuwe kolomweergave.

Toetsenbord: Een gloednieuwe feature voor automatische correcties maakt het mogelijk om makkelijker en zorgvuldiger verbeteringen door te voeren. Voltooi snel je zinnen met handige aanvulopties of profiteer van de verbeterde dicteerfunctie die spraak nog zorgvuldiger herkent.

Privacy en veiligheid: Communicatiebeveiliging is voortaan ook beschikbaar voor AirDrop, de fotokiezer, inkomende gesprekken en FaceTime-berichten, zodat kinderen nog beter beschermd zijn. De feature ‘Waarschuwing gevoelig materiaal’ voorkomt bovendien dat ze onverwachts aan gevoelige afbeeldingen en video’s worden blootgesteld in AirDrop en Berichten, inkomende gesprekken en FaceTime-berichten. Verder kun je een contact blokkeren of informatiebronnen zoeken om je verder te helpen.