“Is jouw Mac traag of wordt jouw Mac trager?” In de praktijk kom ik deze vraag eigenlijk vrij weinig tegen van onze gebruikers. Mijn ervaring is dat Apple hardware jarenlang kan worden gebruikt zonder veel verlies in prestatie.
Toch zijn er wel redenenen te bedenken waarom jouw Mac trager wordt, redenen die niet eens per se specifiek zijn voor jouw Apple maar geldt voor alle computers. Om die reden geef ik je hieronder 7 tips om jouw Mac weer snel te maken.
Tip 1: Een volle harde schijf zorgt voor een trage Mac
Een volle harde schijf kun je vergelijken met een file op de snelweg. Af en toe stilstaan, af en toe langzaam doorrijden, maar pas als de file is opgelost kan er weer lekker doorgereden worden.
Dit werkt met je Mac net zo. In de loop van de tijd download je steeds meer bestanden, je foto collectie groeit ook met de dag en je mapje voor werk groeit ook als kool. Zodra de harde schijf van je MacBook vol begint te raken is het steeds moeilijker om data weg te schrijven. Hierdoor wordt de laadtijd langer. Net zoals dat je met je auto door een file moet rijden is er te weinig beweegruimte om tempo te kunnen maken.
Wil je weten of je harde schijf vol is? Ga naar het apple icoontje in de linkerbovenhoek van je Mac en klik op ‘Over deze mac’ en klik opslag. Je kunt nu zien hoeveel ruimte je nog op je schijf over hebt. Heb je minder dan 10% van de schijfruimte over dan is het tijd om op te ruimen!
Je kunt dit bijvoorbeeld doen door bestanden die je niet meer nodig hebt te wissen. Mocht je je bestanden wel willen bewaren kijk dan eens naar opslag in de cloud. Door bijvoorbeeld Google Workspace of iCloud te gebruiken hoef je je bestanden niet meer op je eigen Mac op te slaan maar bewaar je ze in de cloud.
Niet alleen wordt je Mac daar sneller van, bijkomend voordeel is ook dat nog eens dat je altijd en overal bij je bestanden kan komen.
TIP: Kijk eens in je prullenbak en in je downloads. Daar staan vaak bestanden die je niet meer nodig hebt of al ergens anders hebt geplaatst en dus dubbel hebt.
Tip 2: Er zijn applicaties die te veel werkgeheugen gebruiken
Naast je harde schijf, die voornamelijk wordt gebruikt als opslag, beschikt je computer ook over zogenaamd werkgeheugen. Als er te veel werkgeheugen van je Apple tegelijkertijd wordt gebruikt, dan wordt net zoals met een volle harde schijf je Mac ook traag.
Het werkgeheugen wordt gebruikt om stukjes informatie tijdelijk op te slaan door de processor. Je kunt dit vergelijken met je eigen werkgeheugen. Als je een ingewikkelde rekensom uit je hoofd moet doen sla je hier stapsgewijs al je (tussenberekeningen) op tot het het antwoord hebt. Hierna wordt het geheugen weer geleegd.
Dit werkt precies hetzelfde met het werkgeheugen van je Mac. Elke applicatie die je gebruikt schrijft hier stukjes informatie weg, des te meer informatie een applicatie moet wegschrijven en/of hoe meer applicaties je tegelijk gebruikt, des te meer geheugen er wordt gebruikt.
Als er teveel werkgeheugen tegelijk wordt gebruikt dan wordt je Mac ook trager. Vaak gebeurt dit vanzelf nadat je een tijd je Mac gebruikt. Dat komt omdat applicaties steeds meer functionaliteiten krijgen en daardoor een steeds groter deel van het geheugen in beslag nemen.
Om te kijken hoeveel geheugen jouw Mac gebruikt open je met de toetsencombinatie ‘command + spatiebalk’ en zoek je op ‘activiteiten weergave’. Hier kun je onder het tabje geheugen zien hoeveel geheugen jouw Mac gebruikt.
Gebruik je (bijna) al je geheugen? Sluit dan applicaties die je op dat moment niet nodig hebt. Je zal zien dat het geheugen gebruik dan afneemt en je trage Mac weer een stukje sneller wordt.
Tip 3: Je processor wordt te zwaar belast
Kan jij verschillende dingen tegelijk doen en ze allemaal net zo snel doen als dat je ze apart zou doen? Ik schat de kans groter in dat je als je verschillende dingen tegelijk doet allemaal op minder dan 100% van je kunnen doet. En als je teveel dingen tegelijk moet doen lukken sommige dingen misschien wel helemaal niet meer, dan is je eigen processor overbelast.
Zo werkt het ook met de processor van je Mac. De processor kun je vergelijken met je hersens. Hierin worden berekeningen gedaan, verbanden gelegd en taken uitgevoerd. Hoe meer en zwaarder te berekeningen des te meer moeite de processor heeft alle taken optimaal uit te voeren.
Wil je controleren of je processor te zwaar wordt belast? Open dan met ‘command+spatiebalk’ de zoekbalk en open de ‘activiteiten weergave’. Klik vervolgens op het tabje CPU (=processor).
In dit tabje kun je zien welke applicatie hoeveel % van je processor gebruikt. Door net als bij het vorige punt applicaties die veel van je processor vragen te sluiten zal je zien dat je trage Mac meteen een stuk sneller wordt.
Tip 4: Installeer software updates om je Mac weer snel te maken
Misschien heb je het wel eens gezien, als het goed is gebeurt het in je ieder geval regelmatig?! Je Apple computer laat een pop-up zien met de melding dat er nieuwe software updates geïnstalleerd kunnen worden.
Klik jij deze meldingen altijd weg omdat je op dat moment altijd zal zien dat je net een rapport aan het afronden ben?! Dan zou deze tip wel eens op jou van toepassing kunnen zijn om je Mac weer snel te maken.
In de meeste gevallen hebben software updates een positief effect op je computer. Software updates zijn niet alleen belangrijk om de beveiliging van je Mac optimaal te houden. Het installeren van software updates heeft in veel gevallen ook een positieve uitwerking op bijvoorbeeld de snelheid en/of de batterijduur van jouw computer.,
Wil je weten of er updates zijn voor jouw Mac? Open de zoekbalk met command+spatiebalk en type ‘software update’ in. Als er updates zijn voor jouw Mac dan staan ze daar. In mijn geval staat er terwijl ik dit schrijf een update klaar: Monterey 12.1. Reken maar dat ik die macOS update vanavond installeer!
Tip 5: Je Mac is traag door Malware
Als je Mac traag is omdat er malware op staat dan is dit vaak niet zo 1 2 3 te zien. Echter is een goede indicator als je vaak veel geheugen gebruikt (punt 2) en/of je processor ook vaak overuren maakt terwijl daar geen duidelijke reden voor is (je bent geen applicaties aan het gebruiken). Een andere indicator kan zijn dat je bovengemiddeld veel reclame pop-ups krijgt als je aan het internetten bent.
Malware is een samenvoeging van ‘malicious software’, simpelweg vertaald: ‘kwaadaardige software’. Malware kan op je computer komen als je van internet downloads doet van onbetrouwbare bronnen, schaf daarom bijvoorbeeld applicaties ook altijd aan via de ‘App store’ en niet van een onbekende website.
Er zijn verschillende soorten malware, variërend van virussen tot adware tot ransomware. Malware maakt gebruik van de rekenkracht van je computer waardoor je Mac vaak een stuk langzamer is dan deze zou moeten zijn.
Vermoed je dat je Malware op je Mac hebt staan? Gebruik dan een applicatie zoals Clean My Mac om je Mac op te schonen.
Tip 6: Maak je Mac sneller door tabbladen in je browser te sluiten
Ben jij iemand die net als ik soms tientallen tabbladen tegelijk heeft openstaan? En dat ook nog eens in verschillende browsers? Sluit dan de tabbladen die je niet nodig hebt.
Tabbladen die openstaan maken gebruik van het werkgeheugen van je Mac. En zoals je bij punt 2 hebt kunnen lezen zorgt een tekort aan geheugen ervoor dat je computer langzamer wordt. Het sluiten van tabbladen kan een quick win zijn voor je geheugen problemen.
Tip 7: Je hardware is verouderd
Zoals ik in de opening al aangaf hoor ik in de dagelijkse praktijk vrij weinig over langzame Macs. Vragen die bij onze servicedesk binnenkomen met betrekking tot langzame Macs worden 9 van de 10 keer veroorzaakt door te volle harde schijven. Dit zijn vrijwel altijd mensen die nog niet in de cloud werken, bijvoorbeeld met Google Workspace.
Mocht je toch een iets oudere tragere Mac hebben en je wilt nog geen nieuwe kopen kijk dan even of jouw model beschikt over SSD schijf. Heeft jouw Mac geen SSD schijf? Dan kan het aanschaffen van een SSD schijf een wereld van verschil maken voor de snelheid van je Mac. Het is een behoorlijke investering maar nog altijd veel goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe Apple computer.
Ik hoop dat je na het lezen van deze 7 tips om jouw Mac sneller te maken een oplossing heb gevonden voor je trage Mac.
LEES OOK: 10 redenen om voor Apple te kiezen
Op zoek naar een Apple Consultant?
De ICT servicedesk van Cloudcarrier bestaat uit gecertificeerde Apple Consultants. Als onderdeel van onze ICT beheer oplossing voor het MKB zorgen wij er voor dat jouw Mac altijd up-to-date is en je bij problemen altijd contact met ons kunt opnemen.
Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van Apple Beheer? Aarzel dan niet en bel met 088 – 25 22 010 of vul het contactformulier in.