macOS 13 Ventura is nu te downloaden

Apple's nieuwe operating system macOS13 Ventura is nu te downloaden
31 okt

Het is 2022, tijd voor een nieuw besturingssysteem op je Mac; MacOS Ventura is nu voor iedereen te downloaden. Op het Apple event op 6 juni 2022 (WWDC) werd de Ventura beta versie al vrijgegeven. Nu is deze versie voor iedereen beschikbaar.

Wat is macOS 13 Ventura?

macOS 13 Ventura is het besturingssysteem voor Macs dat Apple op 24 oktober 2022 heeft vrijgegeven. De vorige versie was macOS 12 Monterey die op 25 oktober 2021 werd geïntroduceerd.

Net als de vorige versies (Sierra, High Sierra, Mojave, Catalina, Big sur, Monterey) is de naam Ventura is afgeleid van een plaats (of landmark) in Californië.

Wie kan er upgraden naar Ventura?

Mensen die nu op Monterey zitten kunnen upgraden naar Ventura. Daarnaast ondersteunen de volgende Macs ook een upgrade naar Ventura:

 • MacBook vanaf 2017
 • MacBook Air vanaf 2018
 •  MacBook Pro vanaf 2017
 •  iMacs vanaf 2017
 •  iMac Pro vanaf 2017
 •  Mac Pro vanaf 2019
 •  Mac Studio
 •  Mac mini vanaf 2018

Moet je macOS Ventura nu al downloaden? Niks moet natuurlijk. Het ligt eraan hoe graag je gebruik wil maken van de nieuwe features. Vaak is het zo dat in de eerste paar versies nog wat bugs zitten waardoor niet altijd alles even goed werkt. Ook de compatibiliteit met sommige apps is nog niet altijd helemaal goed doorgetest.

Maak altijd de afweging of de nieuwe features het je nu al waard zijn of je nog even wacht tot de meeste bug zijn opgelost. Twijfel je om te upgraden? Je kunt altijd met een van onze Apple Consultants bellen om advies te vragen.

Nieuwe features in macOS 13 Ventura

Er zijn een paar leuke nieuwe features beschikbaar in macOS 13. Wij hebben ze op een rijtje gezet voor je.

 • Stage Manager op macOS 13 Ventura
 • Mail-app en Safari hebben nieuwe functies
 • Spotlight zoekt beter
 • Gedeelde fotobibliotheek in iCloud
 • Magische samenwerking tussen Apple devices via Continuïteit camera

Stage manager op macOS 13 Ventura

Stage manager stelt je in staat om gestructureerder te werken. Zeker als je vaak meerdere applicaties tegelijk werkt. Nu ben je vaak door apps aan het heen bladeren die wel openstaan maar je op dat moment niet mee werkt. Met Stage manager is het mogelijk om applicaties te groeperen in werkgroepen.

Het switchen tussen applicaties vindt dan alleen plaats binnen de werkgroep. Denk bijvoorbeeld aan een designer die vaak tegelijk werkt in photoshop en illustrator. Die kan hiermee snel heen en weer toggelen tussen die twee applicaties zonder dat er eerst andere apps voorbij komen.

Mail-app en Safari hebben nieuwe functies

Gebruik je Apple mail? Dan krijg je er met de komst van macOS 13 een hoop handige features erbij. Heb je per ongeluk naar de verkeerde persoon een mailtje verstuurd? Met de verbeterde mail app kun je mailtjes terughalen of verwijderen. Ook kun je mailtjes nu inplannen. Altijd handig om van te voren een verjaardagsmail in te plannen naar iemand.

macOS 13 Ventura maakt het mogelijk mailtjes te verwijderen en in te plannen

De zoekbalk is slimmer geworden. Als je bijvoorbeelde een typefout maakt krijg je toch mailtjes die erop lijken te zien.

Safari heeft in macOS 13 een optie ontwikkeld om samen live tabbladen te bekijken met Shared Tab Groups. Facetime je regelmatig? Je kunt nu rechtstreeks vanuit de browser en gesprek starten.

Spotlight zoekt beter

Voor de komst van Ventura was het met spotlight (de zoekfunctie van Mac) alleen mogelijk om snelkoppelingen en apps te zoeken. Je kunt met spotlight nu ook foto’s en bestanden zoeken. Je kunt spotlight snel openen door command + spatiebalk in te drukken.

Maar het wordt nóg beter. De bibliotheken van Apple Music en Apple TV zijn ook toegevoegd aan de zoekfunctie. Hierdoor hoef je muziek niet per se meer via de Apple music app af te spelen.

Leuk feitje: Je kunt spotlight ook gebruiken als rekenmachine, probeer maar eens!

Gedeelde fotobibliotheek in iCloud

Met de nieuwe Shared Photo Library in iCloud kan je nu aparte maken die je kunt delen met maximaal 6 leden van je gezin. De Shared Photo Library werkt met gezichtsherkenning. Je kunt dus zonder iedere foto een aparte benaming te geven of te taggen heel makkelijk foto’s van bepaalde personen opzoeken.

Je hoeft dus niet meer honderden foto’s te doorzoeken om die ene foto waar jij en je partner zo leuk opstaan te vinden.

Magische samenwerking tussen Apple devices via Continuïteit camera

macOS Ventura heeft met HandOff een feature ontwikkeld die het mogelijk maakt om te switchen tussen je iPhone en je Mac. Stel dat je met een klant aan het Facetimen bent op je Mac maar je collega’s ineens binnenkomen, dan kun je naar je iPhone switchen door de ‘Continuity Camera en ergens anders het gesprek vervolgen.

macOS 13 Ventura stelt je in staat je iPhone te gebruiken als Webcam op je Mac

In een wereld waarin we steeds vaker online vergaderen is goede beeld kwaliteit voor een call heel belangrijk. Voor een sales call is dit bijvoorbeeld vaak de eerste indruk dus wil je dat de kwaliteit van het gesprek optimaal is.

Het begint natuurlijk allemaal bij een goede internet verbinding en goed zakelijk WiFi. Camera’s op MacBooks zijn goed, maar camera’s op iPhones zijn nog beter.

Dat moet Apple ook gedacht hebben want je iPhone is nu te gebruiken als Webcam. Met een simpele ‘mount’ maak je je iPhone aan je laptop vast en herkent je MacBook zelf dat deze eraan vast zit en switcht naar de iPhone camera. Je hebt nu meer mogelijkheden voor camera instellingen op je Mac. Zo kun je nu bijvoorbeeld de portret – en middelpunt modus maar ook de ultragroothoeklens gebruiken.

Met Desk View kun je van bovenaf filmen. Je kunt die functionaliteit bijvoorbeeld gebruiken als je iemand iets wil laten zien of een schetsje maakt op een A4tje. Je hebt hier wel een speciale houder voor nodig. Deze is onderdeel van onze Apple Zakelijk dienstverlening.

Overige nieuwe features

We vonden de vorige 5 nieuwe functionaliteiten het gaafst maar Apple heeft met de macOS 13 Ventura nog veel meer coole features geïntroduceerd. We noemen er een paar:

Visual Look Up herkent nu nog meer dieren maar ook standbeelden en bekende plekken. Helaas is deze functionaliteit in Nederland nog niet beschikbaar maar wel heel cool!

Live Text kan nu ook worden gebruikt om tekst uit gepauzeerde videos te halen. Ook kan het onderwerp van een afbeelding weghalen en in een andere app zetten.

‘Passkeys’ maakt Safari een stuk veiliger . Door middel van Face ID en Touch ID kunnen wachtwoorden met elkaar worden gedeeld.

Gaming wordt beter omdat games sneller laden. Apple heeft ook aangekondigd dat er binnenkort nieuwe games naar de Mac komen.

De Weer – en Klok-app die tot nu alleen op de iPhone beschikbaar was kun je nu ook op je Mac gebruiken.