KPN stopt met 3G vanaf 31 maart 2022

KPN stopt met 3G. Lees in dit artikel wat de gevolgen zijn voor jou.
01 mrt

KPN stopt per 31 maart met 3G. Het gehele 3G netwerk wordt uitgefaseerd ‘omdat steeds minder mensen gebruik maken van 3G en al internetten via 4G en 5G.

Door het 3G netwerk buiten gebruik te stellen kunnen de frequenties die nu voor dit netwerk worden gebruikt, ingezet worden voor het 4G- en 5G-netwerk. Het voordeel van het toevoegen van de frequenties aan het 4G- en 5G-netwerk is dat deze netwerken daardoor sneller worden, veiliger en stabieler zijn.

Maakt jouw smartphone gebruik van 3G en ondersteunt deze geen 4G of 5G? Dan valt je smartphone terug op het 2G netwerk.

Waarom stopt KPN met 3G?

KPN stopt met 3G omdat zij constateren dat zijn klanten een steeds grotere behoefte aan internet hebben in verhouding met bijvoorbeeld bellen en/of sms’en.

Werknemers zijn steeds vaker onderweg waardoor het gebruik van data toeneemt maar ook een toename van het gebruik van social media draagt bij aan een groter data verbruik.

In de telecommonitor van Q3 2021 is duidelijk zichtbaar dat er ieder kwartaal meer data wordt verbruikt. In 2021 was dat een stijging van meer dan 10% per kwartaal. Niet onlogisch dus dat KPN meer resources in wil zetten op 4G en 5G. Vodafone is in februari 2020 al gestopt met het aanbieden van 3G.

Welke gevolgen heeft het stoppen van 3G door KPN voor mij?

Met een marktaandeel van 25% in de mobiele markt (bron: telecommonitor) is de kans groot dat het stoppen van KPN met 3G op 31 maart gevolgen heeft voor het gebruik van je mobiele telefoon.

Klanten van Cloudcarrier maken gebruik van het KPN netwerk en kunnen dus hinder hebben van de gevolgen. Wil jij weten wat het uitfaseren van het 3G netwerk voor jou betekent? Wij hebben de meest gestelde vragen voor jou op een rij gezet.

Meest gestelde vragen over het stoppen met 3G door KPN op 31 maart

Wat gebeurt er met smartphones die niet geschikt zijn voor 4G?

Smartphones die niet geschikt zijn voor 4G zullen als KPN op 31 maart met 3G stopt terugvallen op het 2G netwerk. Het gevolg hiervan is een verminderde kwaliteit voor bellen en een tragere internetsnelheid dan je gewend bent op het 3G netwerk.  Daarnaast is bellen en internetten tegelijkertijd dan niet meer mogelijk.

Kan ik met mijn 4G toestel wel bellen en internetten als het 3G netwerk uitgaat?

Als je een 4G toestel die geschikt is voor internet én bellen op 4G dan kun je nog wel gewoon bellen en internetten als KPN het 3G netwerk op 31 maart stopzet; je merkt niks van het uitfaseren van het 3G netwerk.

Als je toestel alleen geschikt is voor 4G internetten (en dus niet 4G bellen), dan bel je vanaf eind maart 2022 via het 2G-netwerk.

Toestellen geschikt voor 4G zijn regelmatig verbonden met 3G. Hoe gaat dat straks als 3G wordt gestopt?

Omdat KPN het 4G netwerk continu blijft verbeteren is het 3G netwerk overbodig geworden. Je toestel verbindt je  altijd automatisch met het kwalitatief beste netwerk bij jou in de buurt op dat moment. Dat is tegenwoordig bijna altijd 4G.

Mocht je een toestel hebben dat niet geschikt is voor 4G bellen, dan bel je straks automatisch via het 2G-netwerk.Wil je weten of jouw telefoon 4G ondersteunt? Dit kun je checken door te kijken of rechts bovenin je scherm het 4G icoontje staat.

Zie je geen icoontje? Doe dan een IMEI check. KPN maakt gebruikt van LTE frequentie 800 dus als deze bij de specificaties staat is je telefoon geschikt voor 4G.

Werkt 3G straks nog wel in het buitenland?            

Zolang providers in het buitenland 3G aanbieden, blijft dit gewoon werken.

Wat gebeurt er met 2G netwerk?

Het 2G-netwerk blijft beschikbaar tot tenminste april 2025.

Zijn er nieuwe simkaarten voor 4G nodig?

Heb je een simkaart van KPN? Check dan bij KPN of jouw simkaart geschikt is voor 4G. De simkaarten van Cloudcarrier zijn allemaal geschikt voor 4G dus geen extra navraag nodig.

Ik heb geen telefoon maar een 3G dongle?

Een 3G dongle is geschikt voor het Nederlandse 2G-netwerk. Kleine hoeveelheden data verzenden en ontvangen kan dus prima over het 2G-netwerk als 3G straks stopt.

Als je je 3G dongle gebruikt in combinatie met je laptop om te surfen of streamen dan zal je aan 2G niet genoeg hebben. In dat geval raden we je aan het 4G-netwerk en een 4G dongle nodig. Gebruik je een 3G dongle voor een pinapparaat? Dan blijft die gewoon werken.

Kan ik ook op 2G nog wel gewoon bellen?

Jazeker, op het 2G netwerk kun je nog gewoon bellen en gebeld worden. De gesprekskwaliteit zal wel minder zijn dan je nu op 3G ervaart.

Kan ik ook op 2G nog wel gewoon Internetten?

Jazeker, echter zal de datasnelheid zal wel een stuk lager zijn dan je nu op 3G ervaart. Streamen zal niet meer gaan op 2G.

Heb je nog vragen?

Heb je hier hulp bij nodig? Geen probleem! Neem contact op met Cloudcarrier door te bellen met 088 25 22 010 dan helpen we je graag verder. Wil je liever niet bellen? Vul dan het contactformulier in op de contact pagina.

Wil je weten wat Cloudcarrier voor je kan betekenen op het gebied van telefonie. Kijk dan op onze Cloudcarrier Vast & Mobiel naar onze telefonie oplossingen.