iOS 10 geeft je een nieuw apparaat

Vorige maand heeft Apple de grote update voor iPhones en iPads aangekondigd, iOS 10. Deze update geeft een hele nieuwe ervaring. Of je nou via Siri een Whatsapp bericht verstuurd of via de Woning-app je huis automatiseert, het is allemaal mogelijk in de nieuwe iOS update.

iOS 10 bevat een belangrijke update van de Berichten app, zodat je op een leukere manier kunt communiceren door gebruik te maken van animaties, stickers en schermvullende effecten. Siri krijgt toegang tot apps zodat je veel meer kan vragen aan Siri. De volgende bekende Apps hebben een nieuw ontwerp gekregen Kaarten-, Foto’s-, Apple Music- en de News-app. Ook is er nu de Woning-app, waarmee je op één plek al je producten voor huisautomatisering beheert.

De berichten app is helemaal vernieuwd

Berichten is de meestgebruikte iOS-app. In iOS 10 is de app nog leuker en kun je op een persoonlijke manier met vrienden en familie communiceren, bijvoorbeeld met animaties. De krachtige animaties in Berichten, zoals ballonnen, confetti of vuurwerk, kun je schermvullend weergeven om iets speciaals te vieren. Ook kun je onzichtbare inkt gebruiken, waarbij de tekst pas zichtbaar wordt wanneer de ontvanger over het bericht veegt, of een handgeschreven notitie sturen voor een persoonlijke touch.

ios10

Siri beschikbaar voor ontwikkelaars

In iOS 10 biedt Siri belangrijke nieuwe mogelijkheden en krijgt Siri toegang tot apps die iedereen graag gebruikt. Voor het eerst kunnen app ontwikkelaars van Siri profiteren, zodat gebruikers met hun stem apps kunnen bedienen.ios10-siri

Nieuw ontwerp van Kaarten

Kaarten heeft in iOS 10 een prachtig nieuw ontwerp, waardoor de app nog gemakkelijker en intuïtiever wordt. Ook ontwikkelaars kunnen nu van de app profiteren en nieuwe extensies gebruiken. Via apps als OpenTable kunnen reserveringen in Kaarten worden geïntegreerd en diensten als Uber en Lyft kunnen nog gemakkelijker worden gebruikt, rechtstreeks vanuit de Kaarten-app.
De Kaarten app is ook nóg slimmer geworden, zo kan deze een route afstemmen en rekening houden met rustmomenten en je dagelijkse activiteiten of de afspraken in je agenda. Nadat je een route hebt gepland, kan Kaarten een tankstation, restaurant of café op je route zoeken en de invloed van een pauze op je reisduur berekenen.

ios10-maps

Aandenkens in Foto’s

In iOS 10 word je in de Foto’s-app automatisch herinnerd aan eerdere gebeurtenissen, want die komen vanuit je fotobibliotheek automatisch in Aandenkens terecht. Aandenkens scant al je foto’s en video’s en maakt een prachtige verzameling van al je favoriete gebeurtenissen, reizen en mensen. Een aandenken bevat ook een filmpje met muziek, titels en overgangen, dat automatisch wordt aangemaakt.

Aandenkens gebruikt geavanceerde computeranalyse om de mensen, plaatsen en voorwerpen op je foto’s op basis van gezichts-, voorwerp- en locatieherkenning in albums te groeperen. Dankzij deze intelligente voorzieningen komen Aandenkens en foto’s op een persoonlijke en betekenisvolle manier tot leven, zonder je privacy in gevaar te brengen.

ios10-memories

Woning-app voor huisautomatisering

De Woning-app is diep in iOS geïntegreerd, zodat je alle apparaten in je hele huis op één plek gemakkelijk en veilig kunt instellen, beheren en gebruiken. Je kunt accessoires apart beheren of groeperen, zodat je met één commando een hele groep kunt aansturen. Ook kun je je apparaten met Siri bedienen. Je kunt apparaten op afstand of via Apple TV bedienen en automatische triggers instellen, zoals een tijdstip, locatie of actie.

De wereldwijde ondersteuning voor HomeKit breidt zich continu uit. Dit jaar is HomeKit al in zo’n 100 producten voor huisautomatisering geïntegreerd, zodat je met de Woning-app onder andere thermostaten, verlichting, zonneschermen, sloten en videocamera’s kunt bedienen.

Nieuw ontwerp voor Apple Music en News

Apple Music heeft een volledig nieuw ontwerp. De app is nu overzichtelijker en gemakkelijker te gebruiken. Dankzij een nieuwe ontwikkeltaal staat de muziek centraal en dankzij de nieuwe structuur kun je gemakkelijker door muziek bladeren en nieuwe muziek ontdekken. De Bibliotheek-, Voor jou-, Blader- en Radio-tabs zijn volledig herzien en nog overzichtelijker en via de Zoek-tab kun je nog gemakkelijker muziek vinden. Al deze veranderingen zorgen voor een overzichtelijk en intuïtief ontwerp. iOS 10 bevat een vernieuwde News-app met het nieuwe onderdeel ‘For You’, met aparte secties om gemakkelijker informatie te vinden, het laatste nieuws te ontvangen of betaalde abonnementen te nemen.

ios10-music

iOS in de praktijk

In iOS 10 vind je nog sneller en gemakkelijker wat je zoekt. Met ‘Til op om te activeren’ gaat het display automatisch aan wanneer je je iPhone pakt, zodat je meteen het toegangsscherm met al je meldingen ziet. Door één keer te tikken of te vegen open je Berichten, het overzicht van vandaag en het Bedieningspaneel. Er zijn updates van ingebouwde apps, waaronder de mogelijkheid voor deelweergave in Safari op iPad, voorzieningen voor samenwerking in Notities en het bewerken van Live Photos. De nieuwe bedtijd opties in de Klok-app zorgt ervoor dat je genoeg slaap krijgt. Je wordt gewaarschuwd wanneer het tijd is om naar bed te gaan.

Privacy in iOS 10

Beveiliging en privacy staan centraal bij de ontwikkeling van Apple hardware, software and voorzieningen. Dankzij de totaal versleuteling in iMessage en FaceTime worden je gegevens zo beveiligd dat ze niet door Apple en door anderen kunnen worden gelezen. iOS 10 maakt gebruik van technologie op het device zelf om mensen, voorwerpen en locaties te herkennen in Foto’s en om QuickType-suggesties te doen. Voorzieningen als Siri, Kaarten en News sturen gegevens naar servers van Apple, maar deze gegevens worden niet gebruikt om een profiel van een gebruiker op te bouwen.

Hoe krijg je iOS 10?

Je krijgt daarvan een melding, of je kunt via Instellingen > Algemeen > Software-update handmatig checken of de update al beschikbaar is. De update neemt ongeveer een half uurtje in beslag en vraagt een kleine 2GB aan ruimte, die je na de installatie weer terugkrijgt.

ios10-compatibility