Hybride werken onverminderd populair

Hybride werken is in 2023 onverminderd populair
12 jan

Ook in 2023 is hybride werken de trend

Uit een recent gepubliceerde werkgeversenquête 2022 van de rijksoverheid blijkt dat hybride werken in 2023 nog onverminderd populair is. In 2022 (41%) werken Nederlanders gemiddeld iets minder vaak thuis dan in 2021 (48%) maar desondanks werkt 1 op de 3 werknemers nog meer dan de helft van hun tijd vanuit huis.

Van de bedrijven die hebben meegewerkt aan het onderzoek hebben meer dan 2 op de 3 een thuiswerkregeling. Om hybride werken nog beter te kunnen faciliteren hebben de meeste organisaties hun voorzieningen en regelingen in 2022 verbeterd ten opzichte van 2021 (zie figuur 1)

Deze tabel maakt inzichtelijk dat organisaties hun voorzieningen en regelingen om hybride te werken hebben verbeterd in 2022 ten opzicht van 2021

Meer bedrijven bieden een thuiswerkvergoeding aan (van 38% in 2020 naar 60% in 2021). De meeste bedrijven die een thuiswerkregeling hebben (68%) bieden daar ook een compensatie voor (60%). Deze compensatie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor betere ICT – en Arbovoorzieningen, bijvoorbeeld om online vergaderen beter mogelijk te maken.

Goede ICT op kantoor én thuis

Hybride werken neemt veel vormen aan. Zo laten sommige bedrijven hun medewerkers volledig vrij in de keuze wanneer ze thuis of op kantoor werken maar zijn er ook bedrijven die graag wil dat hun personeel op vaste dagen op kantoor gaat werken.

Afgezien van wat het beleid van een bedrijf leidt dit flexibele werken er in de praktijk vrijwel altijd toe dat personeelsleden op een gemiddeld werkdag zowel vanuit huis als op kantoor werken. Voor deze manier van werken zijn goede ICT voorzieningen thuis net zo belangrijk als op kantoor.

Op kantoor hebben we vaak een goed tweede beeldscherm en goed internet (zakelijk WiFi). Een tweede beeldscherm heeft niet iedereen thuis en WiFi is niet specifiek ingericht om thuis te werken maar is het standaard signaal uit de router van je internetprovider. Maar als we een dag thuiswerken willen we natuurlijk net zo goed kunnen werken als een dag op kantoor.

Oplossingen voor hybride werken

We zien in de praktijk dat de meeste bedrijven hun medewerkers minstens 1 keer per week een dag thuis laten werken. Doordat we deels thuiswerken is er minder direct contact tussen collega’s onderling. Om effectief samen te kunnen werken worden in de praktijk de volgende voorzieningen getroffen tussen werkgevers en werknemers om een optimale thuiswerkplek te creëeren:

  • Medewerkers worden op hun thuiswerkplek voorzien van een tweede beeldscherm
  • Medewerkers werken thuis met een los keyboard en muis
  • Met een WiFi thuis kit wordt het WiFi signaal thuis net zo goed als op werk
  • Met een goed zakelijk telefonie abonnement merk je geen verschil tussen bellen thuis en bellen op kantoor. Vast en mobiel bellen worden naadloos geïntegreerd.

Ook op kantoor worden maatregelen genomen om in 2023 hybride werken nog beter te faciliteren:

  • Bedrijven werken in de cloud. Bijvoorbeeld door middel van Google Workspace
  • Desktops verdwijnen van kantoor en worden vervangen door laptops
  • In vergaderzalen is goede hardware aanwezig om online te vergaderen
    Online vergaderen

Om flexibel te kunnen werken en toch contact te houden met collega’s en klanten staat een goede online vergaderoplossing in veel gevallen centraal. Met een goede laptop en/of telefoon in combinatie met Google Meet kun je met hoge kwaliteit altijd en overal een online meeting houden. Het enige wat je nodig hebt is een goede (stabiele) WiFi verbinding.

Wil je met een grotere groep mensen vergaderen? Misschien zelfs met een groep die deels thuis en deels op kantoor zit?! Om ervoor te zorgen dat mensen thuis iedereen in een vergaderzaal goed te kunnen zien en horen zijn er vandaag de dag oplossingen zoals de Series One Google Meet hardware. Met slimme camera’s en goed geluid lijkt het net alsof alle deelnemers in dezelfde ruimte zitten.

Advies over hybride werken

Zoek je naar oplossingen om flexibeler te kunnen werken? Onze dienstverlening is gericht op het faciliteren van dit moderne werken. We adviseren niet alleen de beste hardware voor jouw situatie, maar voorzien ook in de beste WiFi en cloudoplossingen. Tel daar onze zakelijke telefonie oplossingen bovenop en je thuiswerkplek hoeft niet onder te doen van die op kantoor.

Meer weten over hybride werken anno nu?

Vul het formulier in en neem contact met ons op!

Contactformulier