Hoe werkt een zakelijk WiFi netwerk?

In dit artikel lees je hoe een zakelijk WiFi netwerk werkt.
26 dec

Weet jij hoe een zakelijk WiFi netwerk werkt? En wat is eigenlijk het verschil met een ‘gewoon’ WiFi netwerk? Beide vragen worden ons regelmatig gesteld dus hebben we de belangrijkste dingen voor je in dit artikel beschreven.

Geen zin om te lezen? Bekijk dan deze video dan heb je de antwoorden ook.

Wat is WiFi?

WiFi (of Wi-Fi) is de technologie die apparaten via een draadloos netwerk met elkaar kan verbinden. Hierdoor hoef je je computer niet meer met een vaste (ethernet)kabel te verbinden om het internet op te gaan.

In plaats van vaste bekabeling werkt WiFi door middel van radiogolven. Bij je thuis WiFi wordt dit signaal vaak uitgezonden door je modem/router. Bij professionele oplossingen worden dit signaal uitgezonden door losse access points.

Leuk feitje over de term Wi-Fi

In 1999 richtte een groep grote technologie bedrijven de WECA op (nu Wi-Fi Alliance). De Wi-Fi Alliance is een non-profit organisatie en zet zich in voor de promotie van nieuwe draadloze standaarden. De eerste officiële naam voor de standaard was IEEE 802.11b Direct Sequence. Marketingtechnisch klinkt dat niet heel sexy dus bedacht het marketingbureau de naam Wi-Fi.

Ze deden dat met een knipoog naar de term Hi-Fi wat in de jaren ‘90 een populaire term was. Wi-Fi is dus niet de afkorting van ‘Wireless Fidelity’, iets wat vaak wel wordt gedacht.

Access points

Een access point (ook: AP) is een apparaat wat WiFi signalen kan uitzenden en ontvangen. Ze worden door middel van een vaste kabel aangesloten op een router of een switch. Door ze rechtstreeks aan de bron te verbinden kunnen access points enorm hoge doorvoersnelheden halen. Daardoor zijn ze uitermate geschikt voor zakelijke WiFi netwerken.

Een goed zakelijk Wifi netwerk is zo goed als het ontwerp door middel van een WiFi Site Survey en de access points die worden gebruikt.

Er bestaan verschillende soorten Access Points. De verschillen tussen AP’s hebben te maken met de capaciteiten die ze hebben. Het is afhankelijk van de toepassing welk access point geschikt is voor welke situatie. Je kunt je voorstellen dat van access points die gebruikt worden op scholen of drukke ruimtes veel meer wordt vereist dan een access point op een kantoor waar 20 mensen voornamelijk aan documenten werken die in de cloud staan.

Michael Linszen, Commercieel Directeur & Co-Founder van Cloudcarrier
"Wij gebruiken access points van Extreme Networks. Neem contact op om ook een goed WiFi netwerk op kantoor te krijgen!"

Michael Linszen Cloudcarrier

Hoe zorg ik voor een kwalitatief goed zakelijk WiFi netwerk?

De kwaliteit van een WiFi netwerk valt en staat met de kwaliteit en plaatsing van de access points. Vergelijk om een beeld te krijgen een WiFi signaal eens met het geluid wat uit een speaker komt. Hoe goed je het geluid wat uit de speaker komt hoort is afhankelijk van verschillende factoren:

Hoe hard kan/staat de speaker? (Wat is de capaciteit van een AP?)

Als je op grote afstand van een klein speakertje staat zal het moeilijk zijn het geluid goed te horen. Voor grotere afstanden heb je of een grotere speaker nodig of meerdere kleintjes. Hetzelfde geldt voor access points. Door meer kleinere acces points te gebruiken is het signaal overal op kantoor sterk genoeg,

Anders dan bij muziek komt er bij access points er ook de hoeveelheid data die het AP moet verwerken bij kijken. Des te meer mensen er van gebruiken maken en hoe krachtiger de bestanden zijn die erover heen worden gezonden des te krachtiger moet het access point zijn.

Welke kant staat de speaker op? (Hoe is een AP gemonteerd?)

Als je een speaker wegdraait terwijl jij op dezelfde plek blijft staan dan wordt het geluid steeds slechter hoorbaar. Als de speaker helemaal omdraait en jij naar de achterkant van de speaker kijkt dan is het geluid het minst goed hoorbaar.

Als je access point op de verkeerde manier monteert gebeurt er precies hetzelfde. Het signaal zal niet gelijkmatig over de ruimte worden verdeeld.

Welke obstakels staan er tussen jou en de speaker? (Welke obstakels staan er tussen de AP en apparatuur?)

Staat er een wand tussen jou en de speaker? Dan zal het geluid wat gedempt klinken. Zet je een speaker in een kast? Dan hoor je waarschijnlijk alleen maar gebonk, meezingen zit er waarschijnlijk niet in. Hetzelfde geldt voor een speaker die op de begane grond staat terwijl jij twee etages hoger in een kamer zit.

Ook access points hebben last van demping. Hoe meer obstakels er tussen een access point en een apparaat staan des te slechter de kwaliteit van de Wi-Fi. Ook het materiaal van obstakels is een belangrijke factor. Je kunt je voorstellen dat een gipswand minder dempt dan een stalen kluisdeur van een halve meter dik.

Een netwerk begint bij een goed ontwerp

Het aanschaffen van goede access points is dus geen garantie voor een goed dekkend Wi-Fi netwerk. Als je ze ophangt op een plek waar veel obstakels staan of ze verkeerd om ophangt haal je niet het optimale resultaat.

Een goed zakelijk WiFi netwerk aanleggen is altijd maatwerk. Het begint altijd met een goed ontwerp. Dit gebeurt door middel van een WiFi Site Survey. Een site survey brengt in kaart wat de optimale plaatsing van AP’s en welk model het beste geschikt is voor die specifieke situatie.

Nu weet je hoe een zakelijk WiFi netwerk werkt. Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met een van onze netwerkbeheerders. Je kunt ons bellen op 088 25 22 010.