Welk extern scherm is het beste voor mijn Mac?

Welk extern scherm moet ik aansluiten op mijn MacBook. Wij hebben 5 schermen getest en deze voor je op een rijtje gezet in dit artikel.
09 jan

De 5 beste externe schermen voor jouw Mac

Wil je een extern scherm aansluiten op je Mac? Laptops zijn handig om op te werken als je op reis bent of op klantbezoek bent. Maar als je langere periodes achter elkaar werkt zoals op kantoor of thuis is het handig een extern scherm aan je MacBook te koppelen.

Wij hebben 5 verschillende externe beeldschermen op een Mac aangesloten en de uitslag van onze tests in dit artikel gezet.

NB: We hebben de schermen getest voor standaard kantoorgebruik. Voor andere toepassingen (bv: grafisch designer) kan het zijn dat er een ander scherm is dat beter aansluit bij jouw behoeften. Bel ons op 088 25 22 010 en krijg direct advies! 

Geen zin om alles te lezen? Klik dan direct door naar het deel van het artikel wat je wel boeit! 

Direct naar: Met welke zaken moet ik rekening houden als ik een extern scherm aanschaf?

Direct naar: Welke externe monitor moet ik kopen?

Waarom een extern scherm voor je Mac?

Niet alleen is een extra monitor vaak groter dan het scherm van je 13 inch, 14 inch of 16 inch MacBook, het werken met twee schermen maakt het ook makkelijker om met verschillende applicaties tegelijk te werken. Dit artikel wordt bijvoorbeeld ook geschreven met een Google Doc open op een extern beeldscherm en de de resultaten van Apple beeldschermen die we hebben getest op het scherm van een laptop. 

De voordelen van een extra scherm aangesloten aan je Macbook: 

  • Je bent productiever omdat je in meerdere applicaties tegelijk kunt werken
  • Je wordt minder snel moe omdat je op een groter beeldscherm kijkt
  • Het is ergonomisch beter, je zithouding is beter dan als je op een laptop werkt.

Waar moet ik rekening mee houden als ik een extern scherm aanschaf?

Verderop in dit artikel lees je over de 5 beeldschermen die wij adviseren om als extern scherm op je Mac aan te sluiten. Wil je toch een ander scherm aanschaffen? Hou dan rekening met de volgende dingen:

Schermdiagonaal

Het staat je natuurlijk vrij om een scherm aan te schaffen zo groot als je zelf wilt. In de praktijk zien wij dat onze meeste klanten kiezen voor een scherm met een diagonaal tussen de 25 – 27 inch. Wij hebben onze test hier dan ook gebaseerd. Wil je liever een 32 inch scherm dan kan dat natuurlijk ook.

We zien bij sommige bedrijven dat ultrawide schermen aan populariteit winnen. Deze schermen zijn handig als je veel vensters naast elkaar wilt gebruiken maar hebben vaak een lagere pixeldichtheid, let daar dus goed op!

Resolutie

De resolutie van een scherm geeft aan hoeveel pixels er op een scherm te zien zijn. De meeste 24 inch schermen hebben tenminste een resolutie van 1920 x 1080 pixels, deze standaard heet Full HD. Deze standaard is inmiddels 15 jaar oud. De nieuwe standaard is Ultra-HD en heeft 3840 x 2160 pixels. Deze standaard wordt ook wel 4K genoemd.

Pixeldichtheid

De pixeldichtheid geeft aan hoeveel pixels een beeldscherm per inch kan weergeven. Hoe hoger de pixeldichtheid (ppi) des te scherper het beeld is Het is het resultaat van de combinatie van de resolutie en het schermformaat.

pixeldichtheid (ppi) = √ (pixelbreedte² + pixellengte²) / beelddiagonaal

Een 27 inch Full HD scherm heeft een ppi van √ (1920² + 1080² )/ 27 = 81 ppi

Een 27 inch 4K scherm heeft een ppi van √ (3840² + 2160² )/ 27 = 163 ppi

Hoe groter het beeldscherm is des te groter resolutie speelt in het maken van een keuze. Je kunt van de formule afleiden dat de ppi afneemt naarmate de schermgrootte toeneemt. Je hoeft dit getal niet zelf uit te rekenen, het staat altijd in de specificaties van een scherm.

Wij raden aan een scherm van meer dan 150 ppi te nemen omdat je dan scherp beeld hebt. Bij minder dan 150 ppi wordt het beeld al snel korrelig. Vooral in combinatie met een MacBook (die tegenwoordig al een minimale ppi van 227 hanteert) ga je dit verschil duidelijk merken.

Verversingssnelheid (refresh rate)

De verversingssnelheid geeft aan hoe snel de inhoud van een scherm opnieuw wordt opgebouwd. De refresh rate wordt uitgedrukt in Herz. Bij een scherm van 60Hz wordt het beeld 60 keer per seconde vervangen. De hoeveelheid Herz die jij nodig hebt is afhankelijk van de toepassing waar voor je deze gebruikt. Gamers hebben bijvoorbeeld vaak een scherm met veel Herz omdat het beeld constant veranderd.

Een hoger aantal Herz zorgt voor een rustiger beeld (minder flikkeringen). Voor kantoortoepassingen is een scherm van 60Hz prima. Alle schermen die wij hebben getest hebben een verversingsnelheid van 60Hz

Aansluitingen

Als je een scherm koopt moet je deze natuurlijk wel kunnen aansluiten op je MacBook. Check daarom altijd welke aansluit mogelijkheden jouw MacBook heeft en welke het scherm heeft. MacBooks hebben drie soorten aansluitingen:

  • Thunderbolt 3 of Thunderbolt 4
  • USB-C
  • HDMI

MacBook Pro’s van voor 2016 en de Macbook Air van voor 2018 maken gebruiken van Thunderbolt 2. Als je deze aansluiting hebt kun je een adapter gebruiken om je scherm aan te sluiten

Welke externe monitor moet ik kopen voor mijn Mac?

Welk tweede scherm moet je kopen om aan te sluiten op je MacBook? Het antwoord op deze vraag is natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk. Wil je een extra scherm die je ook makkelijk kunt meenemen? Dan zou je bijvoorbeeld een iPad kunnen aansluiten op je USB-C poort.

Wij hebben alleen monitors getest voor langdurig gebruik op kantoor of thuis. Alle monitoren zijn tussen de 25 – en 27 inch. Naast alle eigenschappen van de schermen zelf hebben wij expliciet gekeken naar de prestatie van de monitoren in combinatie met een MacBook. De geteste schermen zijn verkrijgbaar als onderdeel van onze Apple Zakelijk oplossing.

We hebben schermen van 4 merken getest: Apple, LG, Samsung en Philips.

1 – LG UltraFine 27EP950-B

Dit beeldscherm is ons favoriet. De UltraFine schermen van LG zijn in samenwerking met Apple ontwikkelt. Het is dan ook niet verantwoordelijk dat die scherm als beste uit onze test is gekomen. Het scherm maakt gebruik van OLED technologie. De kwaliteit van het scherm is super goed en helder.

Specificaties LG 27EP950-B

Schermdiagonaal:             27 inch

Resolutie:                            3840 x 2160 (4K)

Pixeldichtheid:                   163 ppi

Refreshrate:                        60 Hz

Aansluitingen (video-in): 2x DisplayPort, HDMI, USB C

De LG UltraFine 27EP950-B als extern beeldschermen voor je MacBook.

2 – Apple Studio Display 27-inch

Alhoewel we het LG scherm hiervoor mooier vonden is het Apple Studio Display veelzijdiger. Het scherm heeft alles wat je nodig hebt om naast zijn functie als scherm ook te gebruiken om online te vergaderen. Zo is de Studio Display ook uitgerust met een 12MP ultra groothoek camera, drie microfoons en 6 speakers. In een artikel wat we eerder over de Apple Studio Display schreven kun je meer lezen over dit toffe scherm!

Specificaties Apple Studio Display 27-inch

Schermdiagonaal:             27 inch

Resolutie:                            5120 x 2880 (5K)

Pixeldichtheid:                   218 ppi

Refreshrate:                        60 Hz

Aansluitingen (video-in): 3 x USB C 

De Apple Studio Display als extern beeldschermen voor je MacBook.

3 – LG 27UP850N-W

Op de derde plaats staat weer een LG scherm, echter is dit type niet in samenwerking met Apple ontwikkelt en dat zie je wel terug. In tegenstelling tot het scherm op de eerste plaats maakt dit scherm geen gebruik van OLED maar van LCD technologie. Als je dit scherm naast de UltraFine zie je duidelijk een verschil in kwaliteit echter is dit scherm op zichzelf kwalitatief erg goed en komt wat ons betreft op de derde plaats in onze top 5.

Specificaties LG 27UP850N-W

Schermdiagonaal:             27 inch

Resolutie:                            3840 x 2160 (4K)

Pixeldichtheid:                   163 ppi

Refreshrate:                        60 Hz

Aansluitingen (video-in): 2x DisplayPort, HDMI, USB C

De LG 27UP850N-W als extern beeldschermen voor je MacBook

4 – Samsung S27A800UJU

Alhoewel dit scherm van Samsung qua specificaties vrijwel gelijk is aan het LG scherm op de vierde plaats vonden we toen we beide schermen naast elkaar zette dat dit scherm minder mooi was dan het LG scherm. Daarom zetten we dit scherm op nummer 4.

Specificaties Samsung S27A800UJU

Schermdiagonaal:             27 inch

Resolutie:                            3840 x 2160 (4K)

Pixeldichtheid:                   163 ppi

Refreshrate:                        60 Hz

Aansluitingen (video-in): 2x DisplayPort, HDMI, USB C

De Samsung S27A800UJU als extern beeldschermen voor je MacBook

5 – Philips 279C9/00

Het laatste scherm dat we hebben getest is gemaakt door Philips. Het scherm maakt net als de Samsung en LG op plekken 3 en 4 gebruik van LCD technologie. Kijkend naar de rest van de specificaties zijn deze ook gelijk aan de vorige twee schermen. We vonden hem overall toch iets minder mooi en hebben hem daarom op plek 5 gezet.

Specificaties Philips 279C9/00

Schermdiagonaal:             27 inch

Resolutie:                            3840 x 2160 (4K)

Pixeldichtheid:                   163 ppi

Refreshrate:                        60 Hz

Aansluitingen (video-in): 2x DisplayPort, HDMI, USB C

De Philips 279C9/00 als extern beeldschermen voor je MacBook

Advies nodig? 

Ben je op zoek naar een extern beeldscherm voor aan je MacBook of wil je meerdere beeldschermen op je Mac aansluiten? Als grafisch designer wil je natuurlijk het beste scherm maar voor gewoon zakelijk gebruik wil je de beste prijs/kwaliteit verhouding. Wij adviseren je graag welk scherm het best bij jouw situatie past! 

Heb je een andere zakelijke Apple vraag? 

Neem dan contact op met onze Apple Consultants op 088 25 22 010 of stuur een mail naar info@cloudcarrier.nl 

Vragen over Apple op je werkplek?

Vul het formulier hieronder in en wij nemen contact met je op!

Contactformulier