De 5 beste externe schermen voor jouw Mac
Wil je een extern scherm aansluiten op je Mac? Laptops zijn handig om op te werken als je op reis bent of op klantbezoek bent. Maar als je langere periodes achter elkaar werkt zoals op kantoor of thuis is het handig een extern scherm aan je MacBook te koppelen.
Wij hebben 5 verschillende externe beeldschermen op een Mac aangesloten en de uitslag van onze tests in dit artikel gezet.
NB: We hebben de schermen getest voor standaard kantoorgebruik. Voor andere toepassingen (bv: grafisch designer) kan het zijn dat er een ander scherm is dat beter aansluit bij jouw behoeften. Bel ons op 088 25 22 010 en krijg direct advies!
Geen zin om alles te lezen? Klik dan direct door naar het deel van het artikel wat je wel boeit!
Direct naar: Met welke zaken moet ik rekening houden als ik een extern scherm aanschaf?
Direct naar: Welke externe monitor moet ik kopen?
Waarom een extern scherm voor je Mac?
Niet alleen is een extra monitor vaak groter dan het scherm van je 13 inch, 14 inch of 16 inch MacBook, het werken met twee schermen maakt het ook makkelijker om met verschillende applicaties tegelijk te werken. Dit artikel wordt bijvoorbeeld ook geschreven met een Google Doc open op een extern beeldscherm en de de resultaten van Apple beeldschermen die we hebben getest op het scherm van een laptop.
De voordelen van een extra scherm aangesloten aan je Macbook:
- Je bent productiever omdat je in meerdere applicaties tegelijk kunt werken
- Je wordt minder snel moe omdat je op een groter beeldscherm kijkt
- Het is ergonomisch beter, je zithouding is beter dan als je op een laptop werkt.
Waar moet ik rekening mee houden als ik een extern scherm aanschaf?
Verderop in dit artikel lees je over de 5 beeldschermen die wij adviseren om als extern scherm op je Mac aan te sluiten. Wil je toch een ander scherm aanschaffen? Hou dan rekening met de volgende dingen:
Schermdiagonaal
Het staat je natuurlijk vrij om een scherm aan te schaffen zo groot als je zelf wilt. In de praktijk zien wij dat onze meeste klanten kiezen voor een scherm met een diagonaal tussen de 25 – 27 inch. Wij hebben onze test hier dan ook gebaseerd. Wil je liever een 32 inch scherm dan kan dat natuurlijk ook.
We zien bij sommige bedrijven dat ultrawide schermen aan populariteit winnen. Deze schermen zijn handig als je veel vensters naast elkaar wilt gebruiken maar hebben vaak een lagere pixeldichtheid, let daar dus goed op!
Resolutie
De resolutie van een scherm geeft aan hoeveel pixels er op een scherm te zien zijn. De meeste 24 inch schermen hebben tenminste een resolutie van 1920 x 1080 pixels, deze standaard heet Full HD. Deze standaard is inmiddels 15 jaar oud. De nieuwe standaard is Ultra-HD en heeft 3840 x 2160 pixels. Deze standaard wordt ook wel 4K genoemd.
Pixeldichtheid
De pixeldichtheid geeft aan hoeveel pixels een beeldscherm per inch kan weergeven. Hoe hoger de pixeldichtheid (ppi) des te scherper het beeld is Het is het resultaat van de combinatie van de resolutie en het schermformaat.
pixeldichtheid (ppi) = √ (pixelbreedte² + pixellengte²) / beelddiagonaal
Een 27 inch Full HD scherm heeft een ppi van √ (1920² + 1080² )/ 27 = 81 ppi
Een 27 inch 4K scherm heeft een ppi van √ (3840² + 2160² )/ 27 = 163 ppi
Hoe groter het beeldscherm is des te groter resolutie speelt in het maken van een keuze. Je kunt van de formule afleiden dat de ppi afneemt naarmate de schermgrootte toeneemt. Je hoeft dit getal niet zelf uit te rekenen, het staat altijd in de specificaties van een scherm.
Wij raden aan een scherm van meer dan 150 ppi te nemen omdat je dan scherp beeld hebt. Bij minder dan 150 ppi wordt het beeld al snel korrelig. Vooral in combinatie met een MacBook (die tegenwoordig al een minimale ppi van 227 hanteert) ga je dit verschil duidelijk merken.
Verversingssnelheid (refresh rate)
De verversingssnelheid geeft aan hoe snel de inhoud van een scherm opnieuw wordt opgebouwd. De refresh rate wordt uitgedrukt in Herz. Bij een scherm van 60Hz wordt het beeld 60 keer per seconde vervangen. De hoeveelheid Herz die jij nodig hebt is afhankelijk van de toepassing waar voor je deze gebruikt. Gamers hebben bijvoorbeeld vaak een scherm met veel Herz omdat het beeld constant veranderd.
Een hoger aantal Herz zorgt voor een rustiger beeld (minder flikkeringen). Voor kantoortoepassingen is een scherm van 60Hz prima. Alle schermen die wij hebben getest hebben een verversingsnelheid van 60Hz
Aansluitingen
Als je een scherm koopt moet je deze natuurlijk wel kunnen aansluiten op je MacBook. Check daarom altijd welke aansluit mogelijkheden jouw MacBook heeft en welke het scherm heeft. MacBooks hebben drie soorten aansluitingen:
- Thunderbolt 3 of Thunderbolt 4
- USB-C
- HDMI
MacBook Pro’s van voor 2016 en de Macbook Air van voor 2018 maken gebruiken van Thunderbolt 2. Als je deze aansluiting hebt kun je een adapter gebruiken om je scherm aan te sluiten