Een goed WiFi netwerk met een WiFi Site Survey

Met een WiFi Site Survey onderzoeken wij hoe goed de dekking van jouw WiFi netwerk is.
01 dec

Heb jij een goed WiFi netwerk op kantoor? Netwerkbeheer is specialistisch werk. Er komen namelijk verschillende factoren kijken die het succes van een goed werkend netwerk bepalen. De aanleg van een goed WiFi netwerk begint daarom altijd met het maken van een ontwerp; een WiFi site survey.

Een WiFi site survey heeft als doel om de optimale plaatsing van access points in een ruimte te bepalen. Uit het plan komt naar voren hoeveel access points met welke uitzend sterkte en kanaalindeling nodig zijn om jou het beste wifi netwerk te geven.

In dit artikel leggen we je uit welke onderzoeken je kunt (laten) uitvoeren om betere WiFi te krijgen bij jou op kantoor.

Wat is een WiFi Site Survey?

WiFi design survey

Het ontwerpen van een goed WiFi netwerk begint met het in kaart brengen van de behoeften van de gebruikers. In deze eerste fase wordt samen met de aanvrager in kaart gebracht waar het netwerk aan moet voldoen, denk aan: 

  • Hoeveel mensen maken er gebruik van? 
  • Hoeveel data verwachten we dat het netwerk krijgt te verwerken? 
  • Hoe goed moet de dekking zijn?
  • Moeten er ook subnetwerken komen? (denk aan een gasten netwerk)

Met deze informatie komt de WiFi specialist op locatie op een wireless site survey uit te voeren. Wij gebruiken hiervoor de ‘on-a-stick- methode. Met een access point op een uitschuifbare stok kunnen we het access point op verschillende plekken plaatsen. Vervolgens brengen we met speciale apparatuur en software de verwachte toekomstige wifi dekking van het netwerk in kaart. 

Tijdens dit onderzoek wordt er ook rekening gehouden met apparatuur die mogelijk storingen oplevert en met de demping van obstakels/muren in ruimte. 

De uitkomst van dit onderzoek is een rapport waarin de optimale configuratie en kanaalindeling wordt geadviseerd. Hierin wordt onder andere de optimale plaatsing van access points in kaart  gebracht. Aan de hand van dit ontwerp zal het uiteindelijk WiFi netwerk worden geïmplementeerd..

WiFi validatie survey

Een validatie survey wordt uitgevoerd om de kwaliteit van een WiFi netwerk te onderzoeken. Ieder netwerk zal in verloop van tijd minder gaan presteren. Bijvoorbeeld omdat er meer mensen gebruik gaan maken het netwerk of er meer data over de WiFi verbinding wordt gezonden.  Net als een auto vereist een goed WiFi netwerk regelmatig onderhoud om toekomstige problemen voor te zijn. 

Een validatie onderzoek vindt ook meteen na de implementatie van een nieuw draadloos netwerk plaats. In dat geval dient te validatie survey om te verifiëren dat het net geïmplementeerde zakelijk WiFi netwerk ook werkt zoals in het ontwerp berekend is. Als er in dit onderzoek afwijkingen geconstateerd worden dan zal de netwerkspecialist optimalisaties doorvoeren zodat het netwerk wel werkt zoals ontworpen. 

Een WiFi validatie survey dient ter verificatie of het netwerk daadwerkelijk zo presteert als beoogd in het ontwerp van de design survey. Mocht uit dit onderzoek blijken dat het wifi signaal niet zo goed werkt als ontworpen dan zal de specialist optimalisaties uitvoeren om dat alsnog voor elkaar te kunnen krijgen. 

WiFi estimate survey

Een estimate (schatting) survey biedt een adviesrapportage met een inschatting hoeveel en welk type accesspoints ingezet kunnen worden om aan de vereisten van het netwerk voor jouw bedrijf te voldoen. 

Anders dan een design survey worden estimate surveys doorgaans gebruikt in de bouwfase. Omdat er nog geen fysieke locatie is, wordt er door middel van een bouwtekening een ontwerp gemaakt in onze software (Ekahau). Hiermee kan een redelijke inschatting worden gemaakt over de ideale plaatsing van de access points zodat de bouwer daar rekening mee kan houden in zijn plannen. 

Meer weten over jouw WiFi netwerk?  

Heb je vragen over netwerkbeheer? Of wil je betere Wi-Fi dan je nu hebt? Onze specialisten helpen je graag verder. Je kunt ons mailen op info@cloudcarrier.nl of neem rechtstreeks contact op door te bellen met 088 25 22 010.