Wat is het Cryptovirus WannaCry en wat kun je er tegen doen?

Grote kans dat je hebt gehoord van het gevaarlijke Cryptovirus genaamd WannaCry. Het maakt gebruik van een Windows ICT lek wat wereldwijd wordt misbruikt. De software komt in de meeste gevallen binnen  via e-mail of een link dat naar een website verwijst. Het WannaCry virus is een vorm van ransomware dat bestanden op computer versleuteld. Voor zover bekend zijn alleen nog maar machines geïnfecteerd die werken met Windows XP tot en met Windows 8. Dus geen Apple Mac gebruikers.

Met het virus komt de volgende melding in je scherm te staan.

wannacry-locked-screen

Hiermee wordt aangegeven dat alle bestanden op de computer niet meer te benaderen zijn. Alleen door een bedrag van $300,- over te maken kunnen de bestanden ontgrendeld worden. Dit houdt dus in dat je computer niet meer is te gebruiken tot je hebt betaald.

Het nare van deze software is dat het zichzelf verspreidt over het netwerk en dus andere computers binnen hetzelfde netwerk ook infecteert. Juist hierdoor zijn wereldwijd al meer dan 200.000 gebruikers slachtoffer geworden. Ook heeft deze eigenschap ervoor gezorgd dat er veel bedrijven zijn getroffen door deze ransomware.

Reden genoeg om vanuit Cloudcarrier jullie in te lichten. Er zijn een aantal zaken die je als bedrijf dient te regelen om jezelf en je organisatie beter te beschermen.

Welke maatregelen kun je als bedrijf nemen?

Backup van alle bestanden

Zorg er altijd voor dat u een backup heeft van uw bestanden. Wanneer u wordt getroffen door een ransomware aanval zult u op uw computer geen toegang meer hebben tot deze bestanden.

Alle klanten die bij Cloudcarrier een backup product afnemen hebben op een veilige locatie een kopie van de afgesproken mappen en bestanden staan. Dit geldt voor zowel lokale bestanden op een server als bestanden op werkplekken. Maar ook bestanden in de cloud kunnen nog eens extra worden gebackupt. Hierdoor zorgen we ervoor dat de gegevens van onze klanten niet verloren gaat.

Dus als je nog geen backup diensten in gebruik hebt of deze wilt controleren neem dan contact met ons op. Cloudcarrier heeft zowel backup oplossing voor Apple Macs, een server en bestanden in de Cloud.

Altijd up-to-date

Microsoft heeft voor de WannaCry software al een update uitgebracht die deze aanval tegenhoudt. Zorg er dus altijd voor dat uw apparatuur is voorzien van de laatste updates.

Als uw apparatuur door Cloudcarrier wordt beheerd zorgen wij ervoor dat al uw apparatuur is voorzien van de laatste updates. Zo blijft u beveiligd tegen aanvallen van buitenaf. Ben jij zelf nog verantwoordelijk voor je updates en zijn er geen afspraken gemaakt? Neem dan contact met ons op om te bespreken hoe we het updaten van jou ICT omgeving kunnen automatiseren of periodiek kunnen uitvoeren.

Gebruik van veilige apparatuur

Vooralsnog heeft de ransomware WannaCry alleen maar Windows machines geïnfecteerd die draaien op Windows XP tot en met Windows 8. Apple Mac computers of Windows 10 machines zijn hier niet gevoelig voor.

Bij Cloudcarrier maken we alleen gebruik van Apple Mac computers. Het besturingssysteem wat hierop draait heeft verschillende ingebouwde beveiligingen, waardoor je systeem en bestanden helemaal veilig zijn. Tot vandaag de dag zijn de producten van Apple relatief veiliger dan de Windows computers. Wil jij weten wat een Mac omgeving inhoudt voor je organisatie neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Conclusie

Ondanks dat het updaten van computers als lastig wordt ervaren moet er worden gezorgd dat je systemen up-to-date zijn. Zorg er daarnaast voor dat je goede backups hebt van je gehele ICT omgevingen. Het maken van backups kost geld maar wanneer bedrijfsbestanden niet meer benaderbaar zijn kost het nog veel meer geld.