De computer op jouw bureau verdwijnt, dankzij de Apple Vision Pro

apple-vision-pro-experience-v1
31 jul

Even tussen ons! Als ICT-er hebben we regelmatig een andere kijk op zaken. We zien de wereld door een andere bril. We zijn – even gechargeerd – gek op computers, ingewikkelde puzzels, technische snufjes en innovatie, iets wat voor veel mensen juist dodelijk saai of onbegrijpelijk is. En misschien is die andere kijk dat wel de reden dat we zo kunnen genieten van de Apple WWDC keynote.

De WWDC is een jaarlijks evenement van Apple, bedoeld voor ontwikkelaars van apps. Hier word je bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van iOS, macOS en nog veel meer. Ieder jaar in juni zitten we er weer met het hele team klaar voor. En dit jaar stelde niet teleur. Niet boeiend voor jouw werk? Wij denken van wel!

De computer op het bureau verdwijnt

De belangrijkste innovatie van de WWDC23 was de Apple Vision Pro. Of zoals hij bij Apple wordt genoemd: de eerste ruimtelijke computer. Deze 3D-ervaring is echt next level en gaat wat mij betreft de wereld veranderen. Letterlijk! Waarom leg ik je graag uit.

Allereerst zorgt deze ongekend krachtige Vision Pro, met meer dan 4k-resolutie per oog en 64 bits per pixel, voor een overweldigende ervaring, een zogenaamde immersive experience. Mensen die deze 3D-bril testen, zijn niet een klein beetje onder de indruk. Werkelijkheid en waardevolle digital content lopen naadloos in elkaar over. Het is zo realistisch dat de meeste mensen dit zelf moeten ervaren om het te geloven. De Vision Pro laat VR en werkelijkheid naadloos in elkaar overlopen. En dat is waar we per definitie al blij van worden. Want zo voegen we waarde toe aan alles wat er al is. Maar wat doet dat dan voor je business?

Simpel! Met de Apple Vision Pro maak je je Mac en alle andere apparatuur op je bureau straks volledig overbodig. Tijdens de demo van Apple staan er al geen beeldschermen meer op het kantoor. Je zet de bril op en die past zich na een korte kalibratie snel aan jouw ogen aan. De Vision Pro bestuur je echter niet alleen met je ogen, maar ook met je handen én met je stem. Je kunt er vervolgens bestanden mee digitaliseren, foto’s mee maken, navigeren op internet en het complete Office-pakket mee gebruiken. Maar er is meer.

Apple en de concurrentie, een wereld van verschil

De camera in de bril registreert continu wat er om je heen gebeurt. En die informatie kun je weer delen. Met de crown button bepaal je bovendien hoeveel van de werkelijkheid binnenkomt en hoeveel de mensen zien van jou. Iemand die dichterbij komt, ziet jouw ogen en jij ziet de ander.

De meest sprekende beschrijving is misschien wel deze: je wordt als gebruiker onderdeel van je eigen bureaublad, je eigen digitale wereld. Met andere woorden. Een ontwerper ziet niet meer een 2D design op een computer, de gebruiker van de Vision Pro stapt haar of zijn eigen ontwerp in en kan er vervolgens doorheen, langsheen en omheen. Een wereld van verschil. Er rusten niet voor niets meer dan 5.000 patenten op. Hier wordt al heel lang naartoe gewerkt.

Apple Vision Pro

Hoe verandert jouw beroep door de Vision Pro?

Denk er maar eens over na wat het kan betekenen als een architect, automonteur, een creative designer of een machinebouwer het voorwerp echt kan beleven voordat het er is of zelfs bestaat. Wat is er nog meer mogelijk als je de realiteit al in handen hebt? Zo meteen roep je gewoon wat je wilt hebben en je krijgt het. Van een reclamecampagne op tv, tot een flyer en van standbouw tot een complete inrichting van je bedrijf. AI en VR komen heftig samen. Geen kindertekeningen, maar volwassen designs.

Ik moet denken aan de korte film van RIVIAN, concurrent van Tesla die in een digitale video laten zien hoe water beweegt rondom de banden, hoe het rubber reageert en wat de bandenspanning voor invloed heeft. Nu zie je het op een 2D scherm, maar straks sta jij met de Vision Pro zelf in die wereld. Of wat dacht je van voorbeelden als de winnaar van Wimbledon die opeens naast je in de ruimte staat voor het interview, of je staat zelf op het podium van The Weekend. En meerijden met Max Verstappen zorgt ervoor dat je ziet wat er nu echt in een Formule 1 auto gebeurt. De mogelijkheden zijn oneindig, net als in het echte leven.

Wat dat betreft is de werkelijkheid zelfs mooier dan elke verzonnen wereld. Daarin verschilt de visie van Apple ten opzichte van andere grote spelers. Zij hebben wat anders voor ogen. META (Facebook) creëert een nieuwe wereld met hun Metaverse, Facebook is meer de avatar in een virtuele wereld. Apple maakt de werkelijkheid digitaal. Sterker nog, bij META check je uit, bij Apple blijf je aanwezig. En dat is een mega verschil.

Een andere kijk op de Apple Vision Pro

Is het dan alleen maar hosanna? Nee, natuurlijk (nog) niet. Je kunt nog geen video’s editen, zonder MacBook, je hebt uiteindelijk toch iets op je hoofd wat nu nog ongewoon is, en de bril kost gewoon heel veel geld voor de thuisgebruiker. Thuis leg je er niet snel een paar neer en om iedere medewerker er eentje cadeau te doen is misschien nu op het eerste gezicht wat te gek.

Maar juist het samen delen van content maakt de beleving optimaal. De interactie zorgt voor dynamiek, voor snelheid en voor controle. Je doet het samen tenslotte. Het kantoor van de toekomst wordt nog meer ingericht op de beleving. Zowel digitaal met de VisionPro, als fysiek. Met leuke plekken om samen lekker analoog een biertje te doen na afloop en even te tafeltennissen of -voetballen. De meetings kunnen beter dan ooit vanuit iedere locatie. De bril scant en trackt je gezicht en vooral je mond en ogen. De Vision Pro snapt straks precies wat je bedoelt. De kosten voor reisverkeer nemen nog verder af en zo werken we ook nog eens aan een groenere wereld.

Mijn advies? Neem deze bril serieus. You better be first. Het is weer een assistent die je onnoemelijk snel kan helpen. Meer mogelijkheden en gavere content, what’s not to like? Of kijk ik door mijn eigen roze bril?

Michael Linszen

Meer weten over hoe wij bij Cloudcarrier denken over deze nieuwe innovatie?

Bekijk onze recap video van het WWDC '23

Open video