Apple WWDC & Apple Vision Pro recap

WWDC 2023 bij Cloudcarrier
05 jun

Op maandag 5 juni 2023 was het zover, het Worldwide Developer Conference van Apple. Live vanuit Apple Park in Silicon Valley presenteerde de iPhone-maker tijdens dit WWDC de allernieuwste software en hardware.

Uiteraard zijn we bij Cloudcarrier enorm enthousiast, en hebben we een korte samenvatting gemaakt van de grootste aankondigingen. Bekijk de video:

Apple Vision Pro

Uiteraard was de aankondiging van de Apple Vision Pro de knaller van de avond. Apple werd al jaren omringd door nieuwsberichten over Mixed Reality Glasses, maar nu hebben we dan eindelijk de VR/AR bril van Apple.

Onder de naam visionOS zal de software van deze Apple Vision Pro een combinatie zijn van Virtual Reality en Augmented Reality. Door zowel een virtuele wereld te combineren met een digitale laag over de fysieke wereld zijn de mogelijkheden eindeloos.

visionOS besturingssysteem

Met visionOS krijg je een eindeloos canvas om op te werken, spelen, communiceren en je creativiteit kwijt te kunnen. Het visionOS is zo groot of klein als je zelf wilt, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Enkel door te kijken naar de knop die je wilt aanklikken wordt deze al geselecteerd. Met een enorm aantal sensoren aan zowel de voor- als achterkant wordt elke minimale beweging geregistreerd, en kun je interacteren met visionOS.

Apple Vision Pro Sensors

Het visionOS laat een set aan apps zien van Apple zelf, of uiteraard ook van apps uit de App Store. Deze apps worden getoond in een prachtige omgeving, waardoor je volledig omringd wordt door het visionOS systeem.

Wanneer je kijkt naar de app die je wilt selecteren, en vervolgens subtiel je duim en wijsvinger samendrukt klik je op de app of knop naar keuze. Vervolgens wordt de app geopend, en kun je deze ook weer zo groot of klein maken als je zelf wilt.

Ook FaceTime gesprekken op de Apple Vision Pro geven een compleet nieuwe dimensie. Je vrienden of familie bevinden zich echt met je in de kamer, en kun je meenemen in wat je ziet en hoort. Ook in je dagelijkse werk zal de Apple Vision Pro een enorme uitkomst zijn.

In plaats van vastzitten aan een bureau en scherm is de ruimte waar je je in bevind je werkplek. Je plaatst met gemak je favoriete apps boven je hoofd, en werkt tegelijk met je collega’s in een videovergadering.

Concurrenten

Tijdens WWDC 2023 heeft Apple laten zien hoe ze de wereld van virtual reality brillen willen veroveren. Met concurrenten als de VR-bril Meta Quest en de AR-bril Magic Leap zal Apple zich bevinden in een opkomende markt op het gebied van AR & VR.

Naast de nieuwe Apple Vision Pro heeft Apple uiteraard ook meer laten zien. De nieuwe besturingssystemen voor Mac, iPhone en iPad zijn natuurlijk

iOS & iPadOS 17

Uiteraard krijgt zowel iOS als iPadOS een nieuwe versie. iOS 17 zal vooral gericht zijn op het verder customizen van je scherm als deze in landscape staat (genaamd Standby), om een uniek scherm in te richten voor als je favoriete persoon belt, en heeft iMessage een fixe update gehad. Daarnaast zijn er nog een tal van nieuwe features aangekondigd.

macOS Sonoma (macOS 14)

Ook de MacBooks, Mac mini, Mac Studio, maar ook de nieuwe Mac Pro zullen later dit jaar weer een tal van nieuwe mogelijkheden ontvangen. Zo kun je veel meer met widgets, en kun je je favoriete widgets vastzetten op je bureaublad. Ook kun je (eindelijk) gebruik maken van Progressive Web Apps (PWA) vanuit Safari. Daarmee zet je je favoriete website vast als app in je macOS dock.

Naast deze greep uit de nieuwe functies, zijn ook hier nog enorm veel ongenoemde mogelijkheden in macOS Sonoma.

watchOS 10

Eigenlijk heeft de Apple Watch toch wel de grootste verandering ondervonden van de bestaande apparatuur. Het besturingssysteem heeft een enorme focus op widgets gekregen. Vanuit het watchface kun je direct naar beneden scrollen met de Digital Crown om meegenomen te worden in je meest-gebruikte widgets.

WWDC 2023 terugkijken?

Apple’s WWDC evenement kun je terugkijken op hun Apple TV app of Youtube.

De Apple Vision Pro wordt begin 2024 uitgebracht, en zal als eerste in de US verschijnen. Naar alle waarschijnlijk verschijnt later dat jaar in Nederland ook de nieuwe VR/AR bril van Apple.