Apple vs Epic verkoop commissie Apple App Store

Apple-Epic-verkoop-commissie-App-Store

De Strijd over verkoop commissies tussen Apple’s App Store en Epic, de maker van de Game Fortnite

Er is al maanden een grote strijd gaande tussen Apple en App ontwikkelaars die gebruik maken van de Apple App Store. Vooral Epic de ontwikkelaar van de populaire Game Fortnite is de voorvechter in deze strijd.

De App Store zoals wij deze met zijn alle vandaag de dag kennen is groot gemaakt door Apple en alle app ontwikkelaars. Apple maakt een App Store en ontwikkelaars kunnen daar hun App gratis plaatsen. Apple zorgt dat alle duur betaalde servers in lucht blijven en maakt ook een aantrekkelijke online winkel. Daarnaast verkoopt Apple miljoenen iPhones en iPads per jaar, dus er is een mega potentie voor App ontwikkelaars om in de Apple App Store te staan. Goeie deal toch! Zou je zeggen? Nou mooi niet roepen een hoop ontwikkelaars. Want de App Store is dan wel gratis voor hun om te gebruiken. Apple roomt wel 30% of 15% commissie af van de kosten als een app betaald is aangeboden in de App Store. Dus als jij als consument een App koopt van €5,- gaat €1,5 naar Apple. En met miljoenen downloads per week praten we over een geld stroom van geschat *20 miljard omzet per jaar voor Apple. Dit stuk van de taart moet eerlijke verdeeld worden vinden een hoop partijen.

De rechtbank in Californië heeft hier nu een *oordeel over geveld. In de uitspraak staat dat Apple zijn App Store open moet gaan stellen voor andere betalingssystemen. Of Apple in hoger beroep gaat is nog niet bekend.

Apple vs Epic: De gevolgen van het herzien van de verkoopcommissie voor Cloudcarrier

Cloudcarrier volgt deze ontwikkeling nauwkeurig. Op dit moment is betalingsverkeer om Apps aan te komen erg gestroomlijnd en veilig. Alle Apple klanten vertrouwen het huidige systeem. En dat vertrouwen is ook terecht. Daarnaast bied Apple bedrijven de mogelijkheid om via Apple Business Manager centraal voor hun gehele bedrijf apps te kopen. De eigenaar van deze apps is dan ook het bedrijf die het aankoopt voor zijn medewerkers. En via Mobile Device Management systemen zoals Mosyle kunnen bedrijven deze apps pushen naar alle iPhones van hun medewerkers. Als de betalingsmogelijkheden opnieuw worden herzien heeft dit impact op Cloudcarrier en onze klanten. Maar de veranderingen kunnen ook positief uitpakken. We houden het voor ons zelf en jou in de gaten.

*Bron omzet: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-09-10/apple-s-app-store-dealt-blow-by-judge-in-epic-antitrust-case?sref=UTbvKgk5