Apple kondigt macOS 13, iOS 16 en watchOS 9 aan

Gisteravond tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC 2022) heeft Apple de nieuwe besturingssystemen macOS 13, iOS 16 en watchOS 9 aangekondigd. Zoals bij iedere keynote speech van Apple hebben we met heel team Cloudcarrier zitten kijken. We hebben de belangrijkste nieuwe features voor je op op een rijtje gezet.

Tijdens de WWDC 2022 kondigt Apple macOS 13, iOS 16 en watchOS 9 aan.

Wat is er nieuw met macOS 13?

MacOS 13 is de opvolger van macOS 12 Monterey. Het nieuwste operating system van Apple zal macOS Ventura gaan heten. Zoals gewoonlijk zal de eerste beta versie van dit mac operating system in juni en juli worden uitgerold. De definitieve release zal zoals gebruikelijk in oktober/november worden uitgerold. 

Het gaat dit keer om een grote update. De grootste wijziging is het vervangen van ‘systeemvoorkeuren’ voor een nieuwe ‘instellingen app’. Deze nieuwe app lijkt meer op de app ‘Instellingen’ die nu al wordt gebruikt voor de iPad en iPhone. 

Nieuw in Ventura is de functionaliteit Stage Manager. Als je je op je Mac werkt heb je net als ik waarschijnlijk vaak zat meerdere windows tegelijk openstaan? Stage Manager groepeert op een makkelijke manier applicaties/windows samen. Hierdoor wordt het makkelijker om te multitasken met verschillende applicaties, browser windows en bestanden. 

Mail updates

Heb je ooit per ongeluk een mail verstuurd naar de verkeerde persoon of terwijl een mailtje nog niet af was of nog gecorrigeerd moest worden? Met macOS 13 is dit geen probleem meer. Met één druk op de knop is een verstuurd mailtje weer in te trekken. 

Naast deze super handige functionaliteit heeft Apple ook de zoekfunctie in mail een stuk beter gemaakt als dat deze voorheen was. 

Universal control 

Daarnaast heeft Apple de Universal control functie verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Universal control was toen nieuw in macOS Monterey en zorgt ervoor dat je Mac en iPad naadloos met elkaar kunnen samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan het slepen van een bestand van je iPad naar je MacBook en/of andersom. Een andere mogelijkheid is dat wat je typt op je Mac zichtbaar wordt op je iPad. 

Voor mensen met een fysieke beperking is er ook goed nieuws bij deze editie van de WWDC. Apple kondigde gisteren namelijk een aantal nieuwe toegankelijkheidsfuncties aan. De belangrijkste is dat er door het hele systeem heen live ondertiteling aanwezig is. Dat is nu alleen nog in het Engels maar zal in de toekomst ook in andere talen mogelijk zijn. 

Security & Privacy

Apple heeft een nieuwe feature genaamd Passkey geïntroduceerd. Passkey maakt het mogelijk om password-loos in te loggen met Safari. De functionaliteit maakt gebruik van iCloud Keychain public key gegevens om te verifiëren dat jij de gebruiker bent. Hierdoor is het mogelijk in te loggen door alleen maar Touch ID of Face ID te gebruiken .

Wat is er nieuw in iOS 16?

Met de komst van iOS 16 (en iPadOS 16) krijgt het lock screen een behoorlijke make over. Het is met deze versie mogelijk om een wallpaper met widget functionaliteiten te gebruiken. 

Nieuw lock screen functionaliteiten

In de keynote laat Apple zien dat de lock screen volledig naar eigen wens te personaliseren is. De foto komt subtiel vóór de tijd te staan en is met één vinger te verschuiven over het scherm. Met één druk op de knop kun je de kleur van de achtergrond veranderen

 “Het lock screen krijgt de grootste update ever” (Craig Federighi, Apple)

De manier waarop notificaties worden ontvangen op je lock screen is verbeterd. In plaats van dat ze boven elkaar komen te staan komen ze achter elkaar aan in een soort carrousel naar voren. Met de Live Activities functie kun je live gebeurtenissen zoals de voetbalwedstrijd die je volgt of de tijd die het nog duurt voordat de Uber die je hebt gebeld bij je is gewoon volgen. 

In iOS z16 zitten geheel nieuwe lock screen functionaliteiten

De berichten app krijgt meer ‘social media achtige’ functionaliteiten. Met iOS16 is het mogelijk om een bericht die je hebt gestuurd aan te passen of zelfs helemaal in te trekken. Het schrijven van berichten wordt ook een stuk makkelijker. Het nieuwe OS maakt het mogelijk om de dicteer functie te gebruiken. Het is nu mogelijk deze functionaliteiten in combinatie met elkaar te gebruiken. Zorgen om je privacy? Niet nodig, de dicteerfunctie wordt volledig door de neural engine van je telefoon gedaan en gaat dus niet naar buiten. 

Vorig jaar introduceerde Apple al Visual Look up. Deze functionaliteit maakt het mogelijk om objecten, dieren of mensen te herkennen op foto’s en daar een zoekfunctie op te doen. Met het nieuwste operating system is het mogelijk dit object met één druk op de knop te kopiëren en uit een foto te extraheren. Bijvoorbeeld om in een bericht te versturen. 

Familie functionaliteiten

Dit jaar heeft Apple extra aandacht besteed aan het gebruik van Apple apparaten door de hele familie. Zo is het mogelijk voor ouders om via een centrale app de instellingen van de apparaten van hun kinderen te beheren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aan -en uitzetten van hun locatiegegevens en toegang tot bepaalde apps. 

Een andere functionaliteit voor familie en vrienden is het delen van foto’s in een gedeelde bibliotheek; de icloud share photo library. Stel je voor dat je de verjaardag van een van je kinderen viert. Vader, moeder, zoon en dochter maken allemaal foto’s die dan allemaal op hun eigen telefoon staan. Door het gebruik van de icloud bibliotheek kunnen foto’s makkelijk met elkaar gedeeld worden. Door de slimme (gezichts)herkennings software kun je bijvoorbeeld heel makkelijk instellen om alle foto’s van 1 persoon in de gedeeld bibliotheek te laten zetten. Makkelijk toch?! 

Naast al deze features die per direct beschikbaar zijn, zitten er in iOS 16 ook een aantal features die speciaal voor de iPhone 14 (die vermoedelijk in september uitkomt) zijn ontwikkeld. Een van de meest spectaculaire hiervan is waarschijnlijk de ‘auto botsing detectie functie’ waar de nieuwe  iPhone 14 waarschijnlijk mee wordt uitgerust. 

Wat is er nieuw in watchOS 9? 

Naast macOS 13, iOS 16 (en iPadOS 16) brengt Apple ook een update uit van watchOS 9. Zoals je van het besturingssysteem van de Apple Watch kan verwachten liggen verbeteringen vooral op het gebied van de batterij en tracking. 

Zo is bijvoorbeeld de power saving mode ge-update waardoor apps en andere functionaliteiten minder stroom gebruiken en de batterij dus langer mee gaat. 

Gezondheid en fitness 

Het nieuwe besturingssysteem heeft verbeterde tracking functionaliteiten voor gezondheid en activiteiten, meer type workouts en nieuwe meetwaarden (metrics) voor hardlopers. WatchOS 9 maakt het mogelijk om de bewegingen van jouw lichaam beter  te analyseren. De bewegingen die je met deze OS extra kunt meten ten opzichte van de vorige versie zijn verticale oscillatie, passen (strides) en grondcontacttijd. 

Met de huidige versie is het al mogelijk om boezemfibrilleren te meten. Met de nieuwe versie kan dit nog beter en is de functionaliteit toegevoegd dat er gemeten kan worden hoe vaak een persoon boezem fibrilleert gedurende een bepaalde periode. Op deze manier kan worden bepaald hoe groot de belasting is op deze persoon. Naast deze functie om jouw gezondheid te monitoren maakt watchOS 9 het nu ook mogelijk om jouw medicijn gebruik te tracken. 

Vanaf nu is de Fitness app niet alleen meer te gebruiken op je horloge. Iedereen kan de fitness app nu ook op zijn iPhone gebruiken. Hiermee kan iedereen zijn gezondheid checken. 

Last but nog least heeft Apple de wijzerplaten in deze versie ook een opfrisser gegeven. Er zijn vier nieuwe wijzerplaten aan de collectie toegevoegd. 

Meer weten? 

Cloudcarrier verkoopt en beheert al ruim 10 jaar alles op het gebied van Apple apparaten, van watches tot iPhones tot MacBook’s. Onze Apple Consultants helpen je graag met alle vragen die je hebt op het gebied van Apple hard – en software. Heb je een vraag? Bel ons dan direct op 088 25 22 010 of mail naar [email protected]