Apple introduceert de Mac Studio en Studio Display

Mac Studio en Studio Display | Apple Zakelijk
18 mrt

In de vorige blog kon je lezen dat Apple de nieuwe M1 Ultra chip heeft geïntroduceerd, in deze blog lees je over de nieuwe Mac Studio en Studio Display die Apple heeft gepresenteerd.

De nieuwe Mac Studio wordt geleverd met een M1 Max chip of de nieuwste M1 Ultra chip. Hierdoor is de performance van de nieuwe Mac Studio exceptioneel te noemen. De performance die de M1 chips leveren, gecombineerd met het compacte design en legio aan aansluitingsmogelijkheden, maken deze meest recente onthulling van Apple een ware powerhouse.

De Studio Display die Apple heeft gepresenteerd is een groot 27-inch 5K Retina-beeldscherm met een ingebouwde geavanceerde camera en fantastisch hifi geluid!

De Mac Studio en Studio Display zijn wederom een knap staaltje engineering van Apple

Zoals we gewend zijn van Apple getuigen de Mac Studio en Studio Display weer van een knap staaltje engineering. De Mac Studio is de nieuwste desktop en de Studio Display een geheel nieuw ontwikkeld beeldscherm. De Mac Studio is te koop met een M1 Max chip of de nieuwste M1 Ultra chip (welke in de praktijk dus 2 x een M1 Max chip is). De Ultra is op dit moment veruit de meest krachtige computerchip die er te krijgen is, zowel voor een Apple computer als voor ieder ander merk.

De Mac Studio heeft een groot aantal aansluitmogelijkheden en zit in een super compacte behuizing. Doordat de Mac Studio is uitgerust met de meest moderne M1 chips, kan deze met gemak 3D omgevingen renderen en/of het 18 ProRes video streams afspelen. Deze dingen waren tot nu toe niet mogelijk om te doen met een een gewone desktop computer.

Het nieuwe Studio Display beeldscherm maakt de nieuwe Mac Studio helemaal compleet. Het 27 inch beeldscherm is niet alleen een lust voor het oog maar beschikt over een haarscherp 5K Retina-display. Het scherm beschikt standaard over een 12 megapixel ultra groothoek camera met Middelpunt en een audiosysteem met maar liefst 6(!) speakers en ruimtelijke audio.

 

 

Welke specificaties heeft de Mac Studio?

De Mac Studio borduurt verder op de Apple silicon chips (=de M1 series) waardoor deze computer specificaties heeft die werkelijk fantastisch zijn. De Mac Studio is te verkrijgen met een M1 MAx chip of een M1 Ultra chip. Welke je ook kiest, de prestaties zijn hoe dan ook uitzonderlijk.

De case van de desktop is gemaakt uit 1 stuk aluminium en heeft een oppervlakte van nog geen 40cm2 en is nog geen 10 cm hoog. Hierdoor kun je de Mac Studio overal op op onder je bureau plaatsen, als je broodtrommeltje op het bureau past dan de Mac Studio waarschijnlijk ook. Door gebruik te maken van twee ventilatoren, luchtstroom kanalen en 4000 gaatjes aan de de achterkant en onderkant van de behuizing worden de M1 chips met gemak koel gehouden.

Door een techniek die Apple ‘Ultrafusion’ noemt heeft Apple twee M1 Max chips samengevoegd tot de M1 Ultra chip. De precieze specificaties van de M1 Ultra chip kun je in dit artikel lezen. Als we de Mac Studio vergelijken met andere Apple producten dan heeft deze (bron Apple);

  • een tot 3,8x snellere CPU dan de snelste 27-inch iMac met 10-core processor.
  • een tot 90 procent snellere CPU dan Mac Pro met 16-core Xeon-processor.
  • een tot 60 procent snellere CPU dan 28-core Mac Pro.
  • tot 4,5x snellere grafische prestaties dan de 27-inch iMac en tot 80 procent sneller dan de snelste Mac-videokaart die op dit moment verkrijgbaar is.
  • tot 12x sneller dan de 27-inch iMac en tot 5,6x sneller dan een 28-core Mac Pro bij het renderen van videos.

De media engine van de Mac Studio uitgerust met de M1 Ultra is in staat om maar liefst 18 streams 8K ProRes 44 videos af te spelen. Vind maar eens een computer die dat ook kan. De M1 Max chip beschikt over 64GB grafisch geheugen, dat betekent dus dat de M1 Ultra over maar liefst 128GB grafisch geheugen beschikt. De ingebouwde SSD van de Mac Studio is in staat om snelheden tot 7,4GB/s te halen en heeft een opslag van maar liefst 8TB.

Mac Studio | Apple Zakelijk

Welke aansluitmogelijkheden zijn er?

Om al dit vermogen tot zijn recht te laten komen is het natuurlijk wel van belang dat je er andere apparaten en displays (zoals de Studio Display) op aan kunt sluiten. Uiteraard heeft Apple hier aan gedacht en het aantal aansluitingsmogelijkheden is dan ook groot.

Aan de achterzijde beschikt de Mac Studio over vier Thunderbolt 4-poorten waarop beeldschermen kunnen worden aangesloten, een wee USB-A-poorten, een HDMI-poort, een audiojack en zelfs een 10 Gb Ethernet-poort voor als je bedraad wilt internetten. Als je niet bedraad wilt internetten dan kan dat uiteraard ook, de Mac Studio komt ook gewoon met WiFi 6 en Bluetooth 5.0.

Ook aan de voorkant heeft Apple een paar aansluitmogelijkheden gemaakt zodat apparaten die door gebruikers maar af en toe moeten worden aangesloten ook gebruikt kunnen worden. De voorkant heeft twee USB-C-poorten en een sleuf voor een SD-kaart, zodat foto’s en video makkelijk kunnen worden ge-upload.

Werk je graag op meerdere schermen of is het zelfs noodzakelijk dat je meerdere schermen tot je beschikking hebt? Geen probleem met de Mac Studio. Je kunt er met gemak vier Pro Display XDR schermen aan koppelen en als kers op de taart daarbij ook nog een 4K televisie. Wat heb je nog meer nodig?

Wat is Studio Display?

Studio Display is hét nieuwe beeldscherm van Apple. Het beeldscherm is compatible met iedere Mac. De Studio Display bestaat uit een 27-inch 5K Retina scherm met ingebouwde camera en audio.

Het scherm beschikt over een ingebouwde standaard en de behuizing is in zijn geheel van aluminium gemaakt. Met deze standaard kan het scherm tot maximaal 30 graden worden gekanteld en in hoogte worden versteld. Doordat de Studio Display is uitgevoerd met een contragewicht voel je het gewicht van het beeldscherm niet als je het scherm verstelt. Als je het scherm in horizontale en verticale stand wil kunnen verstellen dan is hier ook een mogelijkheid voor door middel van een VESA-montageadapter.

Het display heeft een 27-inch 5K Retina scherm met meer dan 14,7 miljoen pixels, 600 nits helderheid en ondersteund meer dan een miljard kleuren. De Studio Display is uitgevoerd met True Tone technologie, deze zorgt er voor dat de kleurtemperatuur automatisch wordt afgestemd op de omgeving waar deze op dat moment in staat. Hierdoor ontstaat er een natuurlijker beeld.

Op het beeldscherm zit een antireflectie coating waardoor er nauwelijks spiegeling is op het scherm. Om ervoor te zorgen dat je niet op je scherm ziet door bijvoorbeeld inkomend direct zonlicht is het scherm vervaardigd met speciaal glas met nano textuur. Door de structuur van dit glas van de Studio Display wordt het licht verstrooid waardoor reflectie beperkt wordt.

Studio Display | Apple Zakelijk
Studio Display Mount | Apple Zakelijk

Audio en Camera in de Studio Display

De Studio Display beschikt over geweldige audio en camera. Het scherm beschikt over een A13 Bionic chip waardoor de 12 megapixel ultra groothoek camera maximaal presteert. De camera beschikt over wat Apple ‘Middelpunt’ noemt, Middelpunt zorgt ervoor dat een gebruiker altijd in het midden van het frame zichtbaar blijft ook al zijn ze in beweging. Een ideale feature als je het scherm gebruikt voor een online videogesprek of zelf een online vergadering.

Qua audio beschikt de Studio Display over drie microfoons die vrijwel ruisvrij zijn waardoor gesprekken en opnames kraakhelder zijn. Naast deze drie microfoons beschikt het scherm ook over audio output door middel van 6 ingebouwde speakers. Vier woofers zorgen voor een fantastisch basgeluid en twee tweeters zorgen ervoor dat de midden – en hoge tonen goed tot hun recht komen.

De speakers in de Studio Display beschikken over Dolby Amos technologie waardoor je je als je je ogen sluit midden in een bioscoop zal wanen.

De Studio Display heeft net als de Mac Studio een groot aantal aansluitmogelijkheden. Zo beschikt het scherm over 3 USB-C poorten die snelheden tot 10 Gb/s kunnen halen. Door deze snelheid kan randapparatuur, netwerkvoorzieningen en opslagapparatuur direct op het scherm worden aangesloten.

Het beeldscherm kan op elke Mac worden aangesloten door middel van een Thunderbolt poort. Als je hier vervolgens bijvoorbeeld een MacBook op aansluit dan wordt deze met een vermogen van maar liefst 96 Watt binnen no time opgeladen.

Mac Studio en Studio Display zijn verkrijgbaar bij Cloudcarrier

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen dan kun je deze aan onze Apple Consultants stellen door te bellen met 088 25 22 010 of het contact formulier in te vullen. Ook voor vragen over Apple zakelijk en/of zakelijke WiFi oplossingen kun je bij ons terecht.

Zowel de Mac Studio als Studio Display zijn vanaf 18 maart bij Cloudcarrier verkrijgbaar.