Apple introduceert de M1 Ultra chip

Apple Consultants | Apple keynote 8 Maart 2022
09 mrt

Op 8 Maart heeft Apple de M1 Ultra chip geïntroduceerd. Voor diegenen die niet bekend zijn met de Apple keynote speech; 4 x per jaar (Maart, Juni, September en Oktober) pakt Apple groot uit en geven zij een zogenaamde keynote presentatie.

In deze keynote presentatie worden nieuwe producten en of upgrades van bestaande producten gelanceerd. Zo werd in 2007 de eerste iPhone op deze manier gepresenteerd door Steve Jobs.

In de keynote van Maart 2022 is niet alleen deze nieuwe chip gepresenteerd, maar zijn er ook nog ontwikkelingen in andere producten van Apple gepresenteerd. Alles over de nieuwe iPhone SE, iPad Air en Mac Studio computer kun je in onze blog van morgen lezen.

Bij Cloudcarrier is het traditie dat we de keynote met het hele team en ook de 8e zaten we er weer op tijd bij met een stapel pizza’s en een biertje.

Wat is een M1 Ultra chip?

De M1 Ultra is is het laatste staaltje innovativiteit waar Apple ook om bekend staat. Er bestonden al een M1, M1 Pro en M1 Max chip. Daar komt nu nog de M1 Ultra bij.

In de presentatie was te zien hoe er al op de M1 Max chips een extra randje onderaan zat wat geen functie leek te hebben. Maar dit randje had wel degelijk een functie, daar is door wat Apple zelf ‘UltraFusion’ noemt nog een M1 Max chip aan vast gemaakt.

Deze twee M1 Max chips samen maken de nieuwe M1 Ultra chip en wat een chip is dat!

Wat zijn de technische specificaties van deze nieuwe M1 chip?

De specificaties van de M1 Ultra zijn fenomenaal te noemen. De Ultra  is maar liefst 8x sneller dan een M1 chip en die was al snel.

Het bijzondere aan de M1 serie is dat de CPU en GPU geïntegreerd zijn en gebruik maken van hetzelfde RAM geheugen. Hierdoor werken M1 chips efficiënter dan chips die dit niet hebben.

Voor de M1 Ultra chip is dit niet anders. Zoals onder het vorige kopje hebt kunnen lezen bestaat de M1 Ultra uit twee M1 Max chips die zijn samengevoegd. Hierdoor kan de processor tot 2.5TB/s aan bandbreedte tussen de chips halen. Samen delen de samengevoegde M1 Max chips 128GB geheugen.

De Ultra heeft 114 miljard transistoren (2 x 57 miljard van de beide M1 Max chips) en een 20-core CPU die bestaat uit 16 performance cores en 4 efficiency cores. Ze delen zoals gezegd 128 GB geheugen bandbreedte van 800GB/s.

M1 UIlta Chip | Apple Zakelijk

Ultra chips verbruiken minder stroom

Daar houdt het nog niet op. De Ultra chip presteert niet alleen beter dan de M1 en andere merken maar is ook nog eens een stuk vriendelijker voor je energierekening en het milieu.

In onderstaande grafiek kun je zien dat de M1 Ultra chip relatief meer CPU kracht bij een minder dan de helft van het vermogen van de snelste 16-core PC desktop. Het verschil is maar liefst 90%.

Maar wacht, het wordt nog mooier. Als we kijken naar het stroomverbruik relatief tot performance dan verbruikt de M1 200 Watt minder dan de beste andere high end GPU van andere merken die momenteel te krijgen is.

Apple M1 Ultra Performance | Apple Zakelijk
Apple M1 chip GPU performance | Apple Zakelijk

Het is geen geheim dat Apple ook actief zijn steentje probeert bij te dragen aan het milieu en heeft daarom een uitgebreid recycling programma. Op zijn eigen website publiceert Apple dat ‘terwijl de nieuwe Mac Studio uitzonderlijk hoge prestaties levert, deze tot 1000 kilowattuur minder per jaar minder verbruikt dan een high-end PC desktop’.

Voor bedrijven die duurzaam ondernemen en/of B-corp hoog in het vaandel hebben staan is deze uitzonderlijke performance in combinatie met het Apple recyclingprogramma dus een grote stap voorwaarts.

macOS en Apps zijn ook klaar voor Apple’s nieuwste chip

MacOS en Apps zijn ook klaar voor de nieuwe M1 Ultra chip. Het is namelijk Apple’s filosofie dat integratie tussen zijn hardware en software aan de basis staat van de ‘Mac ervaring’. De laatste versie van macOS, macOS Monterey, is speciaal ontwikkeld voor de M1 chip serie (Apple silicon). Er is dus bij het ontwikkelen van macOS Monterey en Apps al rekening gehouden met het opschalen van de processor waardoor de Ultra chip zonder problemen gebruikt kan worden.

Wil je meer weten over wat de nieuwe M1 Ultra chip voor jouw bedrijf kan betekenen?

Leuk om te lezen over deze technologische vooruitgang maar wat kan deze nieuwe M1 Ultra chip voor jouw bedrijf betekenen? Onze Apple Consultants kunnen je alles vertellen over de toepassingen voor jouw business.

Wil je apparatuur met de nieuwe M1 Ultra chip aanschaffen dan kunnen wij dat ook verzorgen. Als je een Apple Consultant wilt spreken kun je bellen met 088 25 22 010 of mail naar info@cloudcarrier.nl