Apple events in 2022

In dit artikel hebben we een samenvatting gemaakt van alle Apple events die in 2022 hebben plaatsgevonden. Lees onder meer over de introductie van iOS 16 en macOS Ventura. Ook de nieuwe iPhone 14 en MacBook Air M2 komen aan bod.
29 nov

Apple events in 2022: alle keynotes op een rij

Bij Cloudcarrier maken we van elk Apple event een feestje. Dat is niet alleen omdat Apple zakelijk 1 van de 4 pijlers van onze ICT beheer dienstverlening is en we daarom op hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen. Maar nog meer omdat iedereen die bij ons werkt ook buiten het werk om Apple gek is.

Het samen kijken de Apple keynotes is zelfs zo’n wezenlijk onderdeel van onze cultuur dat ook ex-collega’s en vrienden van Cloudcarrier samen met ons kijken onder het genot van een hapje en een drankje.

Het einde van 2022 komt dichterbij. Daarom hebben we alle gebeurtenissen tijdens dit jaars Apple events nog even voor je op een rijtje gezet.

Apple event maart 2022

We hoefden dit jaar niet lang te wachten op het eerste Apple event. Al op 8 maart zaten we ‘s avonds aan de pizza en te speculeren met welke nieuwtjes Apple zou komen. Hier lees je alle nieuwe producten op een rijtje.

M1 Ultra chip – We gokten onder andere dat de opvolger van de M1 chip dit in november 2020 werd gepresenteerd zou worden geïntroduceerd; de M2 chip. We zaten er dichtbij, alleen de naam hadden we fout. Tijdens het event werd de M1 Ultra chip geïntroduceerd.

Mac Studio – De M1 ultra chip is de nieuwe generatie M1 chip die maar liefst twee keer zo groot is als de M1 Max chip. Maar wat niemand had voorzien was dat deze chip gebruikt zou worden in een nieuwe desktop die de naam Mac Studio heeft gekregen.

Studio Display – De Studio Display is een Apple beeldscherm van 27-inch en een resolutie van 5K met ingebouwde 12 megapixel camera met Center stage ondersteuning en legio aansluitmogelijkheden (poorten).

iPad Air 2022 – Na de introductie van de ipad Pro 2021 introduceerde Apple in maart de ipad Air 2022. Dit model heeft een betere frontcamera, M1 chip en 5G.

iPhone 13 – Geen nieuwe generatie (iPhone 14), die worden altijd rond september/oktober aangekondigd maar wel een nieuwe kleur iPhone 13. Verder dezelfde specificaties.

iPhone SE 2022 – Hetzelfde ontwerp als de iPhone SE 2020 maar uitgerust met een nieuwere chip en ondersteuning voor 5G.

Apple event juni 2022 (WWDC)

Op 6 juni was het vooral feest voor ontwikkelaars en gebruikers die gek zijn op de functionaliteiten die Apple devices bieden. Het event was online te volgen en heeft als naam World Wide Developers Conference (WWDC). Apple deed in de keynote de volgende aankondigingen:

iOS 16 – In juni kondigde Apple de komst van iOS 16 aan en werd de beta versie vrijgegeven. De wereldwijde release zou plaatsvinden in september.

macOS 13 Ventura – Ook in juni maakte Apple de opvolger van macOS 12 Monterey bekend. De 13e versie van het operating system van Apple is Ventura genoemd en zou net als iOS 16 in september uitkomen na de beta release in juni.

iPadOS16 – Ook ipadOS 16 werd in juni aangekondigd. Deze werd echter niet zoals gepland in september maar uiteindelijk in oktober vrijgegeven omdat er wat issues waren met de Stage Manager functionaliteiten op de iPad.

watchOS 9 – Apple kondigde in juni ook de aankomende update voor Apple watches. In september werd watchOS 9 geïntroduceerd.

MacBook Air M2 – Buiten alle aankondigingen op het gebied van operating systems kondigde Apple op het event van juni ook nieuwe hardware aan. Vanaf 15 juli was de nieuwe MacBook Air 2022 met M2 chip te verkrijgen. Wij schreven erover in onze review van de MacBook Air M2.

13″ MacBook Pro M2 – Niet alleen de nieuwe MacBook Air heeft een M2 chip gekregen. Op het Apple event van juni kondigde Apple ook de komst van de 13 inch MacBook M2 Pro aan.

Apple event september: De introductie van de iPhone 14

September is altijd de maand waar de meeste Apple fans naar uitkijken. Deze gebeurtenis in september staat ook wel bekend als het ‘iPhone event’ omdat dit vrijwel altijd de maand is dat het nieuwe iPhone model wordt gepresenteerd. Dat was ook in 2022 niet anders.

Naast de in juni aangekondigde software updates introduceerde Apple de iPhone 14, iPhone 14 plus, Iphone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max.

iPhone 14 – Zoals we gewend zijn van Apple heeft het nieuwste model een beter beeldscherm en betere camera’s dan het model uit 2021. Maar de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max komen dit jaar met een revolutionair technisch hoogstandje: Dynamic Island.

De inkeping (notch) die veel telefoons (waaronder de vorige iPhone modellen) aan de bovenkant hebben is verdwenen bij de twee topmodellen van de iPhone 14. De inkeping is vervangen door een softwarematige notch. Dat wil zeggen dat het visueel nog lijkt alsof er een inkeping zit maar in de praktijk niet de geval is. Op de plek waar de notch zat zit nu de Dynamic Island feature.

De Dynamic Island feature maakt gebruik van de sensoren en selfiecamera die bovenin het scherm zitten. Via deze functionaliteit is het merendeel van je iPhone vanaf 1 plek te bedienen. Denk bijvoorbeeld aan de bediening van Apple Pay, Airplay en Airdrop. Maar ook apps als Spotify, Maps en Whatsapp.

Wil je iPhones met elkaar vergelijken? Op de website van Apple kun je heel makkelijk alle iPhone modellen met elkaar vergelijken.

iOS 16 – Op het Apple event in juni wordt de aangekondigde update voor de iPhone vrijgegeven.

macOS 13 Ventura – Ook de update van het OS is na het event van september voor iedereen beschikbaar. Lees in dit artikel meer over het downloaden van macOS 13 Ventura.

watchOS 9 – Vooral op het gebied van ‘health tracking’ heet dit nieuwe OS voor de Apple Watch een hoop nieuwe mooie features erbij gekregen.

iPadOS16 – Vanwege issues rondom Stage Manager zou het nog tot Oktober duren voordat het nieuwe OS voor de iPad werd vrijgegeven.

Wat kunnen we nog verwachten van Apple in 2022?

Waarschijnlijk niks. We wachten met smart op het volgende Apple event in 2023. Je kunt erop rekenen dat wij er weer met het hele team voor gaan zitten en de laatste nieuwtjes in een artikel publiceren.

Heb je in de tussentijd een Apple vraag of ben je op zoek naar een zakelijke Apple oplossing? Bel dan met één van onze Apple Consultants door te bellen met 088 25 22 010.