Wie doet jouw ICT beheer?
Werk jij in een bedrijf met 10 tot 50 medewerkers? Dan is de kans groot dat je geen directe ICT collega’s hebt! Volgens deze recente publicatie van het CBS had in 2021 maar 82% van kleine MKB bedrijven (= 10 tot 50 medewerkers) geen IT’ers in loondienst. Voor het midden MKB (50 tot 250 medewerkers) was dat 49%.
ICT is onmisbaar in het MKB
Een goede ICT-infrastructuur is onmisbaar voor bedrijven. Vrijwel ieder bedrijf werkt met computers en smartphones en is verbonden met het internet. De rapportage van het CBS laat ook zien dat er de afgelopen jaren meer bedrijven in de cloud zijn gaan werken; meer dan de helft (62%) van MKB bedrijven met meer dan 10 werknemers werkt in de cloud.
Het is niet verwonderlijk dat het merendeel van MKB Nederland geen eigen ICT personeel in loondienst heeft. In de cloud werken haalt namelijk veel ICT ongemakken weg wat een eigen ICT’er minder noodzakelijk maakt. We hebben de meest voorkomende redenen in dit artikel voor je op een rijtje gezet.
Een eigen ICT’er op de loonlijst is kostbaar
Een MKB bedrijf heeft tussen de 20 tot 40 minuten per medewerker per maand aan ICT ondersteuning nodig (bron: Cloudcarrier). Het exacte aantal is afhankelijk van de hoeveelheid IT diensten die ze gebruiken (Apple werkplek beheer, Google Workspace, Netwerkbeheer en/of VoIP) en de complexiteit ervan.
Uitgaande van de meest complexe ICT infrastructuur betekent dit dat een organisatie met 50 medewerkers rond de 2000 minuten (~ 34 uur) per maand aan IT werkzaamheden heeft. Een IT-medewerker vinden die 8 uur per week in jouw bedrijf wil werken is niet realistisch dus kom je al snel bij iemand uit met een contract voor meer uren terwijl je niet genoeg werk hebt. Dat is dus een kostbare investering.
Daarnaast is er met één persoon geen back-up. Als de enige IT’er ziek wordt of op vakantie gaat sta je voor een volgende uitdaging. Altijd een 2e persoon standby hebben staan is te kostbaar.
ICT taken zijn bij ‘gewone’ medewerkers belegd
In de praktijk zien we vaak dat er iemand in het bedrijf werkt die redelijk technisch onderlegd is en extra IT taken naast zijn normale werkzaamheden doet. Vaak is dit een operationeel manager, Office manager of HR collega (of combinatie). Een laptop bestellen en configureren lukt meestal nog wel en met net genoeg kennis van WiFi doet het internet het vaak ook nog wel aardig.
Nadeel hiervan is dat ICT niet hun specialiteit is. Hierdoor zijn ze vaak langer bezig met taken die een specialist veel sneller kan. Daarnaast voert de specialist ze beter uit.
Er zijn nog meer nadelen. Als iemand je IT “er gewoon even bij doet” is er vaak ook niet (goed genoeg) nagedacht over de security. Als dit bij jouw bedrijf ook het geval is lees dan eens ons artikel over ICT beheer uitbesteden.
ICT uitgaven zijn moeilijk schaalbaar
Als je als MKB bedrijf een IT’er in dienst hebt en je hebt behoefte aan meer capaciteit dan zal je dus al snel iemand extra moeten aannemen. Het gevolg daarvan is dat je al snel weer met een grote overcapaciteit komt te zitten en dus onnodig kosten maakt.
Een betere oplossing is om samen te werken met een MKB ICT partner waar je flexibel bent in het aantal uren die je per maand afneemt. Daarom kiest het merendeel van de MKB bedrijven voor de oplossing in de vorige alinea; taken worden bij niet-IT personeel belegd.
ICT personeel is schaars
Het is voor een ICT bedrijf al moeilijk om aan (goed) personeel te komen. Des te moeilijker is het voor kleine en middelgrote organisaties om IT personeel te werven én te behouden. De meeste ICT’ers willen bij bedrijven werken waar ze andere ICT collega’s hebben. Zoals in het eerste voorbeeld al is geschetst is er vaak niet genoeg werk voor een full timer. Een IT’er voor 1 dag in de week is niet te vinden (of onevenredig duur).
Eén ICT’er heeft niet genoeg kennis
Als ICT’er bij een MKB bedrijf moet je verstand hebben van systeembeheer, netwerkbeheer, cloud diensten en integraties die tussen verschillende systemen moeten worden gemaakt.
Deze persoon moet ervoor zorgen dat de nieuwe medewerker zijn/haar laptop krijgt en de juiste applicaties en autorisaties krijgt. Daarnaast moet deze persoon er ook voor zorgen dat ze de juiste rechten tot bijvoorbeeld Google Drive krijgen én ervoor zorgen dat het WiFi goed blijft functioneren. En als iemand zijn wachtwoord weer eens is vergeten wordt er ook verwacht dat die snel hersteld wordt.
In de praktijk is al die kennis onmogelijk door 1 persoon op peil te houden. Het is voor een ICT beheer dienstverlener al een hele opgave om al zijn personeel constant te blijven bijscholen.
Hoe ziet de toekomst van ICT in het MKB eruit?
2 woorden: ICT uitbesteden! Wij verwachten met de huidige ontwikkelingen op IT gebied dat het percentage MKB bedrijven wat zelf IT personeel op de loonlijst heeft staan stabiel zal blijven of zelfs nog omlaag gaat. De complexiteit van systemen wordt steeds groter dus zijn er steeds vaker IT oplossingen op maat nodig.
Het onderhouden van de ICT-infrastructuur is essentieel voor de bedrijfscontinuïteit. Stel je eens voor dat je een hele dag niet kan werken vanwege een internet, – netwerk of telefoonstoring. Wat voor gevolgen zou dat hebben voor jouw bedrijf?
Advies over je optimale IT infrastructuur
Wij helpen (MKB) bedrijven zonder eigen ICT personeel te groeien door als ICT partner de ICT infrastructuur veilig in te richten én efficiënt te beheren!
Neem contact op met een van onze experts op 088 25 22 010 om te praten over het uitbesteden van jouw systeembeheer. Of stuur een mail naar info@cloudcarrier.nl