Loading...

Welke eigenschappen / functionaliteiten maken MDM software uniek?

Een computer beheren is normaal voor de meeste bedrijven. Na 2007 ontstond er een grote behoefte om ook mobiele apparaten te beheren zoals een iPhone of iPad. Deze apparaten zijn vaak buiten het ICT netwerk en zijn niet te beheren met de traditionele tools. Hierdoor moest een nieuwe manier van beheren worden ontwikkeld. Deze nieuwe manier van beheren noemen we “Mobile Device Management” ook wel MDM. De MDM omgeving zorgt voor meer overzicht, is licht in gebruik en zorgt er voor dat je buiten en binnen de ICT omgeving kan blijven beheren.

Hoe draagt MDM software bij aan een optimale bedrijfsvoering?

In een MDM tool geef je aan welk apparaat wat mag en kan doen. Je kan bepaalde software pushen of documenten klaar zetten. Hiermee zorg je voor een gestroomlijnde omgeving die past bij het bedrijfsproces of afdeling. Daarnaast kan de veiligheid verhoogd worden doordat apparaten op afstand gewist kunnen worden en medewerkers verplicht kunnen worden om sterke wachtwoorden te gebruiken.

Ipad

Wat kost MDM software per gebruiker?

Dit verschilt per MDM pakket en heeft er ook mee te maken of het een as a service model is of direct gekocht. Vaak betaal je per aangesloten apparaat en er kan soms een jaarlijks bedrag terugkeren. In het algemeen worden MDM Tools actiever bijgewerkt dan traditionele ICT beheer tools.

Sommige MDM oplossingen kunnen alleen een bepaald merk beheren. Weer andere tools werken webbased en andere alleen via een App. Sommige MDM oplossingen kunnen onpremis worden geïnstalleerd en andere zijn alleen via de Cloud aan te schaffen.

Vaak wordt MDM ingezet om de gebruikers vooral te beperken terwijl MDM juist zo geschikt is om medewerkers op een simpele manier de juiste tools aan te reiken.

In het begin moest een MDM tool vooral mobiele apparaten beheren en draaide deze software lokaal in je netwerk. De meeste MDM tools gaan steeds meer andere apparaten beheren. MDM kan steeds vaker “as a service” worden afgenomen.

MDM selectietraject

Het is belangrijk om te beseffen dat MDM géén project is. MDM heeft namelijk geen einde. Het implementeren van MDM op zich kan wel een project genoemd worden. Wanneer mislukt nu zo’n project? Het allerbelangrijkste aspect hierbij is het ontbreken van een visie en de doelstellingen. Denk vooral niet aan een systeem of software dat ‘even’ geïnstalleerd wordt. Wat er dan eigenlijk gebeurt, is dat men van het middel een doel maakt.

Enige ervaring met MDM oplossingen zijn zeker nodig om de verschillen duidelijk te krijgen. Maak gebruik van MDM demo’s en leg verschillende use cases voor aan zowel de implementatie partner als de MDM vendor.

Bij MDM software is het zo dat de fabrikant van het te beheren apparaat de regels definieert. Het is de MDM vendor die er voor zorgt dat jij met hun tool die regels kan aanspreken. Het is dus niet alleen maar belangrijk welke MDM tool je gebruikt maar ook welk type apparaat je wilt beheren. Maak dus de keuze tussen BYOD en CYOD.

De mobiele apparaten veranderen heel snel qua hard- en software. Het is dus heel belangrijk om een MDM vendor te kiezen die goed up to date is. Ga niet alleen af op prijs maar op hun frequente update patroon. Blijf je MDM tool aanpassen naar de organisatie behoeften. Hou ook de Apps in de gaten en maak deze beschikbaar voor het personeel.

Vaak is het beleid niet duidelijk of wordt deze niet aangepast naar de behoeften van vandaag.

Zorg ervoor dat je mobiele strategie duidelijk is en maak een keuze uit: Bring Your Own Device (BYOD) of Choose Your Own Device (CYOD). Welk beleid omtrent gebruik, veiligheid en apps is er binnen de organisatie? Vertaal dit naar de gekozen mobiele strategie en zoek hierbij de juiste MDM tool. Uiteraard dient het helder te zijn of je deze tool intern wilt hebben staan of in de cloud.

mdm, management, hero
vpp, apps, hero

MDM implementatietraject

Externe bedrijven die MDM implementeren beschikken over een expertise waardoor het project van aankopen en functies kiezen op professioneel niveau begeleid kan worden. Daarnaast hebben externen meer ervaring en kunnen advies geven met betrekking op de behoeften. Misschien wel het grootste voordeel is dat na de implementatie een externe ook training kan geven en op de lange termijn, kan assisteren waar nodig en gebruikersadoptie kan vergroten.

De implementatie lukt vaak technisch wel. Waar het echt fout gaat is dat MDM wordt ingericht en niet meer wordt bijgehouden. De organisatie verandert, dus je MDM instellingen ook.

Veel organisaties vergeten de training van de gebruikers. Hoe meld je een apparaat aan en waar vindt je de aangereikte tools op het apparaat.

Benader alleen de technische implementatie als een ICT project. Het inrichten er van kan veel beter vanuit de proceskant bekeken worden. Het is belangrijk om het overzicht te behouden.

MDM in the cloud

Wat is MDM in de cloud?

Met MDM in de cloud is er geen locale hardware of installatie nodig. Hierdoor ontstaat een flexibele MDM omgeving die niet afhankelijk is van fysieke hardware, stroom en internet voorziening.

faq-coloured

In een MDM tool staan geen gebruikers bestanden. MDM verzorgt de instellingen en wijst rechten toe. Content dat medewerkers maken staan of op het apparaat in de e-mail of op een netwerk (cloud) opslag punt.

De ontwikkelingen zullen zijn dat MDM partners of vendoren steeds vaker ingerichte MDM omgevingen opleveren. Veel bedrijven hebben ongeveer de zelfde basis behoeften en hoeven daarom niet met een lege configuratie te beginnen. Waarom steeds het wiel opnieuw uitvinden?

MDM in de cloud is vooral geschikt voor bedrijven die flexibel willen zijn en die niet de slagkracht hebben om zelf de implementatie uit te voeren. MDM in de cloud is een aanrader voor het MKB. Wil je als organisatie de keten van hard- en software in eigen hand houden dan is een on-premise oplossing een betere keuze. Voor iedereen die wilt managen en niet technisch bezig wil zijn is MDM in de cloud de juiste keuze.

Wat wordt de rol van de cloud? Zijn straks alle MDM oplossingen ‘MDM in de cloud’?

Doordat de MDM in de cloud staat en op virtuele hardware draait is deze schaalbaar zonder dure migratie indien er uitgebreid moet worden. Daarnaast worden software update’s van de MDM tool zelf door jouw MDM partner doorgevoerd. Ook zijn de backups vaak beter geregeld en heb je geen fysieke omgeving meer nodig. De behoeften om een eigen MDM server te onderhouden wordt dus steeds minder.

Een selectie van onze klanten

Afspraak maken

Heeft deze FAQ jouw vraag niet beantwoord? Vul dan onderstaande formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om jouw vraag alsnog te beantwoorden.

Neem Contact met ons op

  • Plaats hier eventuele bijlagen om deze met je bericht mee te sturen.
    Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 2 MB.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.